Karine Hoenderdos

Houd je darmflora jong!

– Karine Hoenderdos, diëtiste –

 

Laatst was ik bij een symposium over ‘Gezonder oud worden’. Interessant onderwerp! Oud worden is natuurlijk fijn, maar dan willen we wel een lekker actieve en energieke oudere zijn. De werkelijkheid is helaas anders. Want hoewel de levensverwachting nog steeds toeneemt, neem het aantal chronische ziektes bij het ouder worden ook toe. We worden dan misschien wel hoogbejaard, maar we brengen ook flink wat jaren kwakkelend door. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we oud worden zonder ziek te zijn?

Een van de factoren die tijdens dit congres werd genoemd, was het darmmicrobioom. Al langer is bekend dat bij het ouder worden de samenstelling van de darmbacteriën verandert. De variatie – oftewel het aantal soorten bacteriën –  in de darm neemt af en dat is niet gunstig voor het verouderingsproces en de weerstand. Vooral bij ouderen die worden opgenomen in een verpleeghuis, vertoont de het darmmicrobioom een snelle achteruitgang. Mogelijk komt dit door het eenzijdige voedsel en het gebrek aan groenten, fruit en vezels. Een andere oorzaak zijn medicijnen: natuurlijk antibiotica, maar ook maagzuurremmers en antidepressiva hebben een negatief effect op het darmmicrobioom.

Het lijkt erop dat het slim is om je darmmicrobioom zo jong mogelijk te houden, zodat je kans op ouderdomskwaaltjes afneemt. Maar hoe doe je dat? Een van de sprekers suggereerde een poeptransplantatie van een jonge donor, maar dat is nogal rigoureus en er zitten wel wat haken en ogen aan. Betere oplossing lijkt: kritisch zijn op medicijngebruik, en dan met name antibiotica. En verder natuurlijk gezond eten, met veel vezels en eventueel extra probiotica en prebiotica. Houd de bacteriën in je darm jong, dan word je zelf gezonder oud!