Imitatiemodel ontwikkeld voor darmwand en darmflora

Onderzoekers uit Wageningen en Gent zijn er in geslaagd de menselijke darmwand met zijn darmflora na te bootsen.

De darmflora speelt een zeer belangrijke rol in het verteren van voeding, genereren van energie en de afweer tegen schadelijke bacteriën. Deze gunstige werking ten behoeve van onze gezondheid zou met name het werk zijn van specifieke darmbacteriën die zich aan de darmwand hechten.

Door de menselijke darmwand in het laboratorium te imiteren kan de bacteriële samenstelling in kaart worden gebracht. Tevens kan er onderscheid worden gemaakt tussen bacteriën die zich aan de darmwand hechten en de bacteriën die zich ‘los’ in de darm bevinden.

De onderzoekers toonden aan dat de darmwandbacteriën met name boterzuur-producerende bacteriën zijn. Boterzuur is niet alleen de energiebron voor een gezonde darmwand, maar lijkt ook bescherming te bieden tegen onder andere darmkanker en de ziekte van Crohn.

Bij patiënten met een chronische darmontsteking daalt vaak de concentratie van de boterzuur-producerende darmwandbacteriën. Met behulp van de imitatiedarm kunnen de onderzoekers mogelijk in de toekomst nagaan waarom deze concentratie daalt. Wellicht zou dit kunnen leiden tot betere behandeltechnieken of zelfs preventie van deze ziektes.

 

Note: Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten