diarree

Immunotherapie blijkt effectief in het voorkomen van Clostridium diarree

Clostridium Difficile behoort tot de darmbacteriën die iedereen bij zich draagt. Normaal gesproken is deze in kleine hoeveelheden aanwezig in de darmen waardoor deze niet voor problemen zorgt. Wanneer iemand een langdurig een forse dosering breed-spectrum antibiotica krijgt, kan deze bacterie gaan overwoekeren en een Clostridium Difficile infectie (ook wel “CDI“) veroorzaken met klachten van aanhoudende diarree. De behandeling van CDI bestaat weer uit antibiotica, zoals metronidazol of vancomycine. Helaas is Clostridium diarree een infectie die bij ongeveer een derde van de patiënten terugkeert. Op het moment dat de infectie eenmaal is terugkeert is het nog lastiger om deze met antibiotica weg te kregen. Na de eerste herinfectie is de kans meer dan 50% tenminste drie keer Clostridium diarree te ontwikkelen. Het blijkt dus dat Clostridium diarree een hardnekkige infectie is. Begin dit jaar is in The New England Journal of Medicine een artikel verschenen over een behandeling met “passieve immunisatie” als aanvulling op antibiotica om CDI aan te pakken.

De onderzoekers maakte gebruik van antilichamen die zich richten tot toxine A (Actoxumab) en toxine B (Bezlotuzimab), wat zou moeten zorgen voor een passieve immunisatie tegen de Clostridium Difficile bacterie. Over een periode van 4 jaar (2011-2015) werden patiënten met een (terugkerende) Clostridium Infectie ingedeeld in vier verschillende groepen: Bezlotuxumab, Actoxumab, Actoxumab met Bezlotoxumab en een placebogroep. Tijdens de tussentijdse-analyse werd al gezien dat Actoxumab als enkelvoudige therapie onvoldoende effectief bleek te zijn met teveel negatieve bijwerkingen, waardoor deze groep voortijdig werd afgebroken. De overige groepen werden wel volledig afgerond en hadden elk zo’n 780 patiënten.

Uit de resultaten kwam naar voren dat Bezlotuxumab als toevoeging aan de antibiotica het risico op een terugkerende infectie met 38% verlaagde ten opzichte van de placebogroep, dus antibiotica alleen. Toevoeging Actoxumab and Bezlotoxumab bleek niet van toegevoegde waarde. De auteurs concluderen dus dat passieve immunisatie met Bezlotuxumab een effectieve behandeling zou kunnen zijn bij Clostridium diarree.

Een nadeel aan deze immunotherapie is dat het ontzettend duur is, zo’n $ 4.000 dollar. Bovendien is een grote tekortkoming aan deze studie dat er niet vergeleken is met ontlastingstransplantatie. Ontlastingstransplantatie is namelijk ook een zeer effectieve manier om terugkerende Clostridium Difficile infecties de kop in te drukken.

 

Bron: Wilcox MH et al. Bezlotuxumab for the prevention of recurrent clostridium infection. The New England Journal of Medicine, January 26, 2017

 

Meer lezen over Clostridium difficile >