Minder slaap, minder gunstige darmbacteriën
Slaap tekort beïnvloedt mogelijk de darmbacterie samenstelling. Vooral de bacteriesoorten die een rol spelen in stofwisseling (metabolisme) en spijsvertering bij mensen lijken beïnvloed te worden door slaaptekort. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van Uppsala Universiteit in Zweden in samenwerking met onderzoekers uit Duitsland.
Veranderingen in de samenstelling van darmbacteriën is gelinkt aan ziekten, zoals obesitas en diabetes type 2 (suikerziekte). Deze ziekten staan ook in verband met chronisch slaapgebrek. Deze kennis was de aanleiding voor het nieuwe onderzoek. Aan het onderzoek deden negen gezonde mannen met normaal gewicht mee. De mannen sliepen twee nachten vier uur, daarna sliepen ze twee nachten acht uur lang. De ontlasting van deelnemers werd verzameld voor en na de twee nachten slaaptekort en normale slaap. De resultaten toonden dat slaaptekort leidde tot veranderingen in darmbacteriesamenstelling van de mannen.
We weten dat slaap belangrijk is voor lichamelijk herstel, denken en leren. Chronisch slaap tekort kan leiden tot lichamelijk en psychische gezondheidsproblemen. Dat slaaptekort mogelijk onze darmbacterie samenstelling kan veranderen en daarmee mogelijk onze gezondheid, dat is nu voor het eerst aangetoond. In hoeverre dergelijke veranderingen direct bij kunnen dragen aan ziekten, zoals obesitas of diabetes type 2 zal verder worden uitgezocht.
Bron: Gut Microbiota and Glucometabolic Alterations in Response to Recurrent Partial Sleep Deprivation in Normal-weight Young Individuals. Molecular Metabolism, 2016; DOI: 1016/j.molmet.2016.10.003