Grotere kans op bloedarmoede na bariatrische chirurgie
Mensen met obesitas die bariatrische chirurgie (alle operaties verstaan die tot doel hebben om het gewicht te verminderen) ondergaan, kunnen jaren later bloedarmoede krijgen dan tegenhangers die kiezen voor geen operatie, suggereert een nieuwe studie. Onderzoekers onderzochten gegevens over patiënten met obesitas die in aanmerking kwamen voor bariatrische chirurgie tussen 1 september 1987 en 31 januari 2001.
In totaal kozen 2.007 patiënten voor een operaties en werd dit vergeleken met 2.040 gematchte controles die geen operatie ondergingen. De patiënten werden maximaal 20 jaar gevolgd (mediaan 10 jaar). De incidentie van bloedarmoede per 1.000 persoonsjaren was 64 bij een gastric bypass, 26 bij een maagband en 23 bij een verticale banded gastroplastie, in tegenstelling tot 13 in de controlegroep. Dus vergeleken met niet-chirurgische controles kwam bloedarmoede significant vaker voor bij een gastric bypass (hazard ratio 5,05), maagband (HR 2,76) en verticale banded gastroplastie (HR 2,67). Aangezien bariatrische chirurgie anatomische veranderingen van het maagdarmkanaal met zich meebrengt, is het niet verwonderlijk dat deze herschikkingen kunnen leiden tot bloedarmoede en andere voedingstekorten. Dit is niet verrassend aangezien een maagbypass en andere procedures de twaalfvingerige darm en deel deel van de dunne darm (jejunum) omzeilen. Dit is de belangrijkste absorptieplaatsen van ijzer.
“…vergeleken met niet-chirurgische controles kwam bloedarmoede significant vaker voor bij een gastric bypass…”
Vrouwen leken een groter risico op bloedarmoede te hebben na een operatie dan mannen. Vergeleken met vrouwen die geen operatie ondergingen, hadden vrouwen significant meer kans op bloedarmoede met maagbypass (HR 6,50), maagbanding (HR 3,20) en verticale gestreepte gastroplastiek (HR 3,02). Vergeleken met mannen die geen operatie ondergingen, hadden mannen ook significant meer kans op bloedarmoede met maagbypass (HR 3,03), maagband (HR 1,82) en verticale banded gastroplastiek (HR 1,98).
Een beperking van het onderzoek is het ontbreken van gegevens over de serum ferritine-concentratie (Ferritine is een eiwit dat ijzer opslaat in je lichaam) om bloedarmoede door ijzertekort te classificeren. Ook konden onderzoekers de incidentie van bloedarmoede met of zonder ijzertekort of bloedarmoede met of zonder B12-tekort niet berekenen.
Hoewel bariatrische chirurgie resulteert in aanzienlijke en aanhoudende gezondheidswinst, moeten clinici waakzaam blijven met betrekking tot het kleine risico op bijwerkingen op de lange termijn, waaronder bloedarmoede en andere deficiënties. Routinecontrole van patiënten na bariatrische chirurgie is niet erg ingewikkeld.
Bron: Johansson K et al. Long-term risk of anaemia after bariatric surgery: results from the Swedish Obese Subjects study. The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Lees ook:
- Antidepressivum laat goede effecten zien bij PDS
- Parkinson uit zich vaak eerst met maagdarmklachten
- Anti-TNF medicatie of een operatie als eerste behandeling bij de ziekte van Crohn
- Hoger risico op lange termijn complicaties door persisterende vlokatrofie bij coeliakie
- Thalidomide effectief tegen terugkerend bloedverlies bij angiodysplasie