Darmflora

Ontlastingstransplantatie is zeer effectief en veilig bij eerste Clostridium infectie

Verstoring van het microbioom door antibiotica kan ervoor zorgen dat de Clostridium bacterie de overhand krijgt. Dit kan voor een ernstige diarree zorgen en zeker voor kwetsbare mensen kan dit levensbedreigend zijn. Op dit moment wordt er geadviseerd om eerst met antibiotica te behandelen, vancomycine (1e keus) of fidaxomycine (2e keus). Indien de behandeling niet aanslaat wordt er wederom geadviseerd om met fidaxomycine te behandelen en mocht dat niet aanslaan dan is een ontlastingstransplantatie te overwegen.

Deense onderzoekers hebben gekeken naar de werkzaamheid en veiligheid van ontlastingstransplantatie in vergelijking met placebo-transplantatie na vancomycine voor een eerste of tweede Clostridium difficile-infectie. Tussen 21 juni 2021 en 1 april 2022 hebben de onderzoekers 86 patiënten gescreend, van wie er 42 willekeurig werden toegewezen aan ontlastingstransplantatie (n=21) of placebo (n=21). De proef werd voortijdig stopgezet omdat het effect van ontlastingstransplantatie zo effectief was: bij 90% (95% CI 70-99) van de patiënten was de infectie weg versus 33% (95% CI 15-57) in de placebogroep. 

“De proef werd voortijdig stopgezet omdat het effect van ontlastingstransplantatie zo effectief was.”

Bij patiënten met een eerste of tweede Clostridium-infectie is eerstelijns ontlastingstransplantatie zeer effectief en superieur aan de standaardbehandeling vancomycine alleen bij het bereiken van een duurzame behandeling van Clostridium difficile.

Bron: Baunwall S et al. Faecal microbiota transplantation for first or second Clostridioides difficile infection (EarlyFMT): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet Gastroenterology and Hepatology. September 21, 2022

Lees ook: