Dokters van Morgen
Zondag 16 december werd het tv-programma Dokters van Morgen opgenomen in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden en wij van Stichting Darmgezondheid waren daarbij aanwezig. De dag stond volledig in het teken van het spijsverteringsstelsel, met als thema: ‘Van kop tot kont’. En dat mocht men letterlijk nemen. Dr. Michael Mosley, auteur van ons winactie-boek van december, BBC-arts en presentator onderging die ochtend namelijk een ‘live endoscopie’ en slikte daarna ook nog eens een camerapil in.
Dat deed hij ooit een keer eerder in het Science Museum in Londen. Een vergelijkbare ruimte had men nu in het anatomisch theater in Boerhaave Leiden gevonden. De steil oplopende houten tribune met in het midden een cirkel deed denken aan een intiem middeleeuws theater. Artsen en assistenten van het nabijgelegen LUMC stonden gereed rondom de onderzoekstafel en Antoinette Hertsenberg, de presentatrice van het programma, stelde zowel hen als Mosley diverse vragen over de spijsvertering en de microben. Mosley mocht plaatsnemen op de tafel om vervolgens via de neus een sonde met camera door te slikken. De toeschouwers op de tribune konden alles op een beeldscherm volgen, van de neusingang tot de dunne darm werd alles uitgebreid bekeken. De maag (waar nog wat maagzuur in zat), de twaalfvingerige darm en de villi (darmvlokken) in de dunne darm waren heel mooi zichtbaar. Er werd zelfs een poliep gevonden, die er gelukkig onschuldig uitzag.
Hertsenberg was zichtbaar betrokken bij de ‘patiënt’ en gefascineerd door het onderwerp spijsvertering. Ze stelde goede, diverse vragen over zowel onze darmen als onze darmbacteriën, zodat we een mooi beeld kregen van ons spijsverteringskanaal en de onzichtbare wereld van onze microben. “Wat kun je doen om je microbioom gezond te houden?” Dat is de hamvraag. Voeding is uiteraard belangrijk en er wordt ook volop onderzoek gedaan naar de invloed ervan op je (darm)gezondheid, echter een duidelijk eenduidig advies is er nog niet volgens de arts die het onderzoek bij Mosley deed. Het was heel leuk en leerzaam om tijdens het tweede deel van de ochtend te zien hoe Mosley de capsule met camera inslikte en vervolgens een welverdiende maaltijd van salade, groenten met zelfs friet en vlees nam. Met ook weer een goede uitleg van de betrokken artsen; de groenten gaan het eerst de maag uit en het vlees blijft het langste hangen. Het tafereel zorgde voor hilariteit in de zaal en een leuke afsluiting van de ochtend.
Wil je alles zien? Kijk dan op 22 januari a.s. om 21:25 uur op NPO 1 naar Dokters van morgen. Zie ook https://zorgnu.avrotros.nl/uitzending/22-01-2019/
Lees ook:
- Antidepressivum laat goede effecten zien bij PDS
- Parkinson uit zich vaak eerst met maagdarmklachten
- Anti-TNF medicatie of een operatie als eerste behandeling bij de ziekte van Crohn
- Hoger risico op lange termijn complicaties door persisterende vlokatrofie bij coeliakie
- Thalidomide effectief tegen terugkerend bloedverlies bij angiodysplasie