Bijna 50% van darm- en endeldarmkanker is mogelijk te voorkomen met een gezonde leefstijl!
Darm- en endeldarmkanker staan samen op de derde plaats van meest voorkomende kanker in Nederland en is de vierde meestvoorkomende oorzaak van overlijden ten gevolge van kanker. Het komt het meeste voor in de “Westerse landen” en lijkt samen te hangen met de westerse leefstijl van roken, alcohol consumptie, slecht dieet, fysieke inactiviteit en overgewicht.
Eerder is al bewezen dat een gezonde leefstijl het risico op darm- en endeldarmkanker kan verminderen, maar hoe sterk dit effect is wisselt nogal in de beschikbare literatuur. In een grote Duitse studie (7.124 deelnemers) is de grootte van het effect van een gezonde leefstijl op het ontstaan van darm- en endeldarmkanker bekeken, in combinatie met het risico op basis van het genetische profiel.
Het onderzoek
Er werd aan alle deelnemers een leefstijlscore gegeven op basis van roken, alcoholconsumptie, lichaamsbeweging, dieet en vetpercentage (BMI). Elke individuele gezonde leefstijlfactor (niet roken (of <30 ‘pakjesjaren’ gerookt), matige alcoholconsumptie (maximaal één glas per dag voor vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor mannen), gezond dieet, ten minste 150 min matig actief of 75 minuten zware inspanning per week en een gezond BMI (tussen de 18.5 en 25 kg/m2)) werd geassocieerd met een verlaagd risico op het krijgen van darm- en endeldarmkanker. Er werd hierbij geen verschil tussen mannen en vrouwen gezien. Gecombineerd zijn de ongezonde leefstijlfactoren verantwoordelijk voor 45% van de gevallen van darm- en endeldarmkanker. Hierbij hebben de onderzoekers belangrijke factoren die invloed hebben op het risico op het krijgen van deze ziekte (zogenaamde confounders) in hun analyses meegenomen (zoals het wel of niet recent hebben ondergaan van een darmonderzoek en het vóórkomen van deze vorm van kanker in de familie).
“Ongezonde leefstijlfactoren zijn verantwoordelijk voor 45% van de gevallen van darm- en endeldarmkanker.”
Tevens werd er gekeken naar het effect van de leefstijlfactoren en het genetische risicoprofiel van de patiënt. Er werd een score bepaald op basis van 51 bekende genen die een verhoogd risico geven op het krijgen van darm- en endeldarmkanker. Hierbij bleek dat deelnemers met meerdere (3 of meer) gezonde leefstijlfactoren een lager risico (34%-66%) hadden op het krijgen van darm- of endeldarmkanker, onafhankelijk van hun genetische risicoscore.
Meer aandacht voor primaire preventie
Het lijkt er dus op dat bijna de helft van de gevallen van darm- en endeldarmkanker potentieel voorkomen kan worden door het aannemen van een gezonde leefstijl. Deze resultaten zijn het bewijs dat leefstijlfactoren erg belangrijk zijn in het voorkomen van darm- enendeldarmkanker en er is daarom een zeer grote en belangrijke rol voor primaire preventie bij deze vorm van kanker.
Bron: Carr,P.R. et al. Healthy Lifestyle Factors Associated With Lower Risk of Colorectal Cancer Irrespective of Genetic Risk. Gastroenterology.2018 Dec;155(6):1805-1815.
Lees meer:
- Antidepressivum laat goede effecten zien bij PDS
- Parkinson uit zich vaak eerst met maagdarmklachten
- Anti-TNF medicatie of een operatie als eerste behandeling bij de ziekte van Crohn
- Hoger risico op lange termijn complicaties door persisterende vlokatrofie bij coeliakie
- Thalidomide effectief tegen terugkerend bloedverlies bij angiodysplasie