Methotrexaat is geen effectief middel in het voorkomen van een opvlamming van colitis ulcerosa
Methotrexaat is een geneesmiddel wat gebruikt kan worden in de behandeling van inflammatoire darmziekte (IBD, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn). Het grijpt in op de foliumzuurhuishouding en remt via verschillende stappen uiteindelijk de celdeling. Bij ontstekingen is de celdeling sterk verhoogd. Als patiënten een opvlamming (exacerbatie) hebben van colitis of Crohn, kan methotrexaat gegeven worden om de symptomen te doen afnemen en de ziekte tot rust te brengen. Het is onbekend of methotrexaat gegeven kan worden om de ziekte rustig te houden als deze eenmaal weer is afgekoeld (remissie).
Een groep onderzoekers heeft bijna 180 patiënten met colitis ulcerosa onderzocht om deze vraag uit te zoeken. Patiënten die een opvlamming van colitis ulcerosa hadden, kregen van de onderzoekers prednison en injecties methotrexaat onder de huid om de opvlamming weer af te koelen. Als patiënten op week 16 zonder prednison konden en de colitis ulcerosa rustig was, kregen ze van de onderzoekers óf nog steeds de injecties met methotrexaat, óf een placebo. Zowel de patiënt als de onderzoeker wist niet wat de patiënt kreeg om het onderzoek zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.
Bij week 48 bleek dat 60% van de patiënten in de placebogroep weer een opvlamming hadden gehad en 66% van de patiënten die de injecties met de methotrexaat hadden gekregen. De onderzoekers concluderen hieruit dat methotrexaat (in deze onderzochte dosis; 25mg/week) geen effectief middel is om een opvlamming van colitis ulcerosa te voorkomen en wordt dus als niet geschikt geacht als onderhoudstherapie.
Bron: Herfarth et al. Methotrexate Is Not Superior to Placebo in Maintaining Steroid-Free Response or Remission in Ulcerative Colitis. Gastroenterology 2018; 155 (4): 1098-1108
Meer lezen? Kijk hier >