Nieuwe richtlijnen voor de behandeling van Clostridium Difficile diarree

Clostridium Difficile is een darmbacterie die vaak de kop op steekt bij mensen met een verslechterde weerstand en/of na antibioticagebruik. De afgelopen jaren worden er steeds meer uitbraken gezien en de bacterie keert vaker terug bij de patiënten. Het lastige aan de Clostridium Difficile bacterie is dat het in staat is sporen te vormen die lastig uit te schakelen zijn met antibiotica. Een andere complicerende factor is dat de antibiotica die gebruikt worden de gehele darmflora op z’n kop zetten waardoor deze moeite heeft om de balans terug te vinden. Deze disbalans geeft de bacterie weer de ruimte om terug te komen.

 

Op dit moment geven de richtlijnen aan dat een eerste infectie en de herinfectie behandeld dienen te worden met het antibioticum metronidazol. Daarna kan gewisseld worden naar het antibioticum vancomycine. Deze maand zijn nieuwe Amerikaanse richtlijnen gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift JAMA rondom de behandeling van een Clostridium infectie:

De richtlijnen adviseren om een eerste episode van milde Clostridium diarree te behandelen met het antibioticum fidaxomycine in plaats van metronidazol. Dit is namelijk veel gerichter dan metronidazol en ook uit verscheidene studies effectiever gebleken. Bij een zeer ernstige Clostridium infectie adviseren zij om direct met orale vancomycine te starten en als het slikken niet gaat, dan vancomycine via een neus-maag-sonde toe te dienen. Als de darm geblokkeerd is (ileus) dan kan vancomycine rectaal nog toegevoegd worden.

Als de Clostridium infectie terugkeert wordt er juist geadviseerd om een andere therapie te kiezen in tegenstelling tot het herhalen van de eerste therapie. Dus als metronidazol is gebruikt, dan fidaxomycine, en als fidaxomycine is gebruikt dan vancomycine. Als de infectie voor de tweede keer terugkeert wordt een intensief afbouwschema van vancomycine gehanteerd over verscheidene weken of een behandeling met vancomycine direct gevolgd door fidaxomycine. Een andere niet-antibiotische therapie is fecestransplantatie.

 

Op dit moment zijn de bovenstaande aanbevelingen nog niet in de Nederlandse richtlijnen geïncorporeerd maar dit zal vast nog komen.

 

Bron: Gupta A et al. Diagnosis and Treatment of Clostridium difficile Infection. JAMA August 27, 2018

 

Meer weten over Clostridium? Kijk hier >