App voor mensen met PEG sonde
Patiënten met voedingssondes worden continu geconfronteerd met hun zorgbehoefte. Een deel van de problemen die zij ervaren kan gemakkelijk opgelost worden, mits zij de juiste informatie bij de hand hebben. Om deze groep patiënten zelfredzamer te maken hebben MDL-artsen Linda Wanders en Lennard Gillissen een PEG app ontwikkeld. PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie. Hierbij wordt een sondeslang in de maag geplaatst via de buikwand. Dit gebeurt wanneer er langer dan 4 tot 6 weken sondevoeding gegeven wordt.
Na het plaatsen een PEG sonde krijgen patiënten vaak wel een folder mee, maar dat verdwijnt vaak weer ergens onderop een stapel. Doordat er nu een app is ontwikkeld hebben patiënten toegang tot hun eigen PEG specificaties, hebben zij de gegevens van hun zorgverleners bij de hand en is inzichtelijk wanneer hun volgende controle zal is.
De app geeft informatie over de dagelijkse verzorging van de sonde zodat hij niet vastgroeit, hoe je je huid eromheen moet verzorgen, hoe en welke medicijnen door de sonde mogen enzovoort. Dit wordt ondersteund met informatieve filmpjes. Voorts komen problemen met de sonde uitgebreid aan bod en hoe te handelen. Dit is opgedeeld in problemen binnen 2 weken, dus de acute problemen na het plaatsen en problemen na 2 weken, zodra het fistelkanaal al (beter) gevormd is. Hierin komen geïrriteerd huid aan bod, als je sonde lekt en hoe je wild vlees herkend, allen ondersteund met plaatjes. Wat je moet doen als je sonde is uitgevallen en wat te doen als de sonde verstopt is.
Aanvankelijk was de app ontwikkeld voor de traditionele PEG voedingssondes, maar de app is ook van toepassing op PEC (precutane Endoscopische colostomie) die mensen krijgen in verband met hardnekkige obstipatie of bijvoorbeeld terugkerende volvulus en sondes die geplaatst worden om duo-dopa toe te dienen in de twaalfvingerige darm.
De app is geheel gratis te downloaden in de App Store voor zowel Apple als Android:
Lees ook:
- Antidepressivum laat goede effecten zien bij PDS
- Parkinson uit zich vaak eerst met maagdarmklachten
- Anti-TNF medicatie of een operatie als eerste behandeling bij de ziekte van Crohn
- Hoger risico op lange termijn complicaties door persisterende vlokatrofie bij coeliakie
- Thalidomide effectief tegen terugkerend bloedverlies bij angiodysplasie