Dieet

Plantaardig versus ketogeen dieet in relatie tot overeten

In Westerse landen wordt obesitas een steeds grotere epidemie, met alle gezondheidsproblemen die hierdoor kunnen ontstaan. Er wordt dan ook veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van obesitas. Waarom eten mensen veel meer dan ze nodig hebben? In het huidige onderzoek heeft men gekeken of de samenstelling van het dieet hierbij een belangrijke rol speelt, waarbij een plantaardig dieet werd vergeleken met een ketogeen dieet. Bij een ketogeen dieet is er sprake van een zeer beperkte koolhydraat- en verhoogde (vaak dierlijk) vetinname.

De groep die mee deed aan het onderzoek bestond uit 20 jong volwassenen tussen de 18 en 39 jaar, waarvan 9 vrouwen, die 4 weken lang op locatie verbleven. Ze kregen 2 weken lang een plantaardig en koolhydraat-rijk dieet dat voor 75% uit koolhydraten bestond en maar 10% vet. Dit werd gevolgd door 2 weken lang een ketogeen en koolhydraat-arm dieet, waarbij maar 10% van de calorieën bestond uit koolhydraten en 76% uit vet. Beiden diëten bestond uit voornamelijk onbewerkte voeding, waarbij het koolhydraat-arme dieet voor 82% uit dierlijke producten bestond. De helft kreeg dezelfde diëten in omgekeerde volgorde.

Uit de studie bleek dat de koolhydraat-rijke (plantaardige) voeding leidde tot het eten van minder calorieën in vergelijking met het koolhydraat-arme (ketogene) dieet, met een gemiddelde van 689 kcal minder per dag. Een opmerkelijk detail is dat mensen tijdens het koolhydraat-arme (plantaardige) dieet ongeveer 600 gram meer voedsel per dag aten (2.1 kg versus 1.6 kg) en ze kregen tevens meer vezels (60.8 gram versus 20.5 gram) en minder zout (3.7 mg versus 5.9 mg) binnen.  

“…de koolhydraat-rijke (plantaardige) voeding leidde tot het eten van minder calorieën in vergelijking met het koolhydraat-arme (ketogene) dieet.”

Een groot voordeel van het ketogene dieet was dat deze leidde tot lage bloedsuiker spiegels, waarvan we weten dat dit voordelig is voor de gezondheid. Dit kan echter ook een nadeel zijn, gezien 1 proefpersoon de studie moest verlaten vanwege te lage bloedsuiker spiegels.

Een andere interessante bevinding was dat beide diëten er sprake was van een gewichtsverlies van 1-2 kg na de 2 weken. Een belangrijk detail hierbij is dat er vooraf was verteld de studie niet ging over gewichtsverlies en dat de proefpersonen hier dus niet hun best voor moesten doen. Er was echter wel een verschil in het soort gewicht dat ze verloren. Bij het koolhydraat-rijke (plantaardige) dieet was dit vooral vetmassa en het koolhydraat-arme (ketogene) dieet vet-vrije massa.

Beide diëten lijken dus op deze korte termijn hun voor- en nadelen te hebben, maar verklaren niet het ontstaan van over-eten. Deze studieresultaten suggereren dus dat de regulatie van energie inname, verzadiging en gewichtstoename veel complexer is dan alleen te kijken naar de samenstelling van het voedsel wat we eten. Zeer waarschijnlijk speelt sterk-bewerkt voedsel een veel belangrijkere rol bij de obesitas epidemie die er momenteel heerst, een artikel hierover hebben we al eerder besproken.

Bron: Hall et al (2021). Effect of a plant-based, low-fat diet versus an animal-based, ketogenic diet on ad libitum energy intake. Nat Med. 2021 Jan 21.

Lees ook: