Endoscopische myotomie (POEM) een effectieve en veilige behandeloptie bij achalasie
Achalasie is een zeldzame chronische ziekte waarbij de zenuwvoorziening van de slokdarm niet goed werkt. Hierdoor blijft het glad spierweefsel in de slokdarm constant aangespannen. Dit leidt ertoe dat de sluitspier tussen slokdarm en maag moeilijk voedsel door kan laten en er geen normale peristaltiek meer plaatsvindt bij het slikken. Patiënten ervaren daarom moeite met het doorslikken van zowel vast als vloeibaar voedsel en daarnaast kan het ook voorkomen dat er voedsel vast blijft zitten in de slokdarm. Er zijn verschillende manieren om de sluitspier losser te maken. Er zijn twee tijdelijke oplossingen: 1) een botox injectie in de sluitspier ter ontspanning en 2) het oprekken middels een ballonnetje (pneumodilatatie). Verder bestaat er ook een definitieve oplossing, namelijk het doorhalen van de sluitspier, per-orale endoscopische myotomie (POEM) genaamd. Amsterdamse onderzoekers hebben gekeken naar de effectiviteit en veiligheid van de POEM-procedure, vergeleken met pneumodilatatie.
Tussen 21 september 2012 en 20 juli 2015 werden 182 patiënten beoordeeld op geschiktheid, van wie er 133 werden opgenomen in de studie en willekeurig werden toegewezen aan de POEM-groep (n=67) of pneumodiltatie-groep (n=66). 50 (81%) patiënten in de POEM-groep hadden behandelingssucces na 5 jaar, vergeleken met 25 (40%) in de pneumodilatatie-groep, een aangepast absoluut verschil van 41% (95% CI 25-57; p<0 ·0001). Eén patiënt in de POEM-groep versus 12 patiënten in de pneumodilatatie-groep hadden geen effecten van de behandeling 11 patiënten in de POEM-groep versus 25 patiënten in de pneumodilatatie-groep hadden last van terugkerende symptomen.
Een van de belangrijkste klachten na het verhelpen de de achalasie is zuurbranden. Het maagzuur kan door de wijdere sluitspier gemakkelijker in de slokdarm stromen. Het gebruik van maagzuurremmers was significant hoger na POEM dan na pneumo-dilatatie bij patiënten die effectief geholpen waren (23 [46%] van de 50 patiënten versus drie [13%] van de 24 patiënten; p=0,008 ). Vijf jaar follow-up endoscopie van patiënten die nog steeds in klinische remissie waren, toonde refluxoesofagitis aan bij 14 (33%) van de 42 patiënten in de POEM-groep (12 [29%] graad A of B, twee [5%] graad C of D) en twee (13%) van 16 patiënten in de pneumatische dilatatiegroep (twee [13%] graad A of B, geen graad C of D; p=0,19).
Op basis van deze studie zou een POEM overwogen moeten worden als eerste behandelingsoptie voor patiënten met achalasie. Idealiter zouden alle behandelingsopties moeten worden besproken met niet eerder behandelde patiënten met achalasie en zou er een gezamenlijk besluit moeten worden genomen.
Bron: Kuijpers T et al. Peroral endoscopic myotomy versus pneumatic dilation in treatment-naive patients with achalasia: 5-year follow-up of a randomised controlled trial. Lancet Gastroenterology & Hepatology. December 1, 2022
Lees ook:
- Antidepressivum laat goede effecten zien bij PDS
- Parkinson uit zich vaak eerst met maagdarmklachten
- Anti-TNF medicatie of een operatie als eerste behandeling bij de ziekte van Crohn
- Hoger risico op lange termijn complicaties door persisterende vlokatrofie bij coeliakie
- Thalidomide effectief tegen terugkerend bloedverlies bij angiodysplasie