Ontlastingstransplantatie tijdens groen mediterraan dieet zorgt mogelijk voor minder gewichtstoename na dieet
Snelle gewichtstoename na het volgen van een dieet is een van de grootste problemen bij het afvallen. Israëlische onderzoekers hebben daarom gekeken of het gezonde microbioom ten tijde van het gezonde dieet kan zorgen dat het gewichtsverlies behouden blijft.
De onderzoekers voerden een klinische studie uit van 14 maanden, waarin zij 90 proefpersonen includeerden die ofwel teveel buikvet hadden of een te hoog cholesterol. Het gemiddelde BMI was 31.3 kg/m2, 91% was man, 12.2% had type 2 diabetes en 36.7% had een voorstadium van diabetes.
De proefpersonen werden ingedeeld in een van de drie dieetgroepen: (1) gezond dieet volgens de geldende richtlijnen, (2) het traditionele mediterraans dieet en (3) een groen mediterraans dieet. Na 6 maanden gewichtsverlies werd een ontlastingsmonster genomen. Hierna werden de deelnemers in twee groepen verdeeld en kregen zij 100 dagen lang capsules met hun eigen microbioom of een placebo.
De 90 deelnemers verloren gemiddeld 8.3kg na 6 maanden, maar alleen in het groen mediterraanse dieet was de gewichtstoename na het dieet significant minder ten opzichte van de placebo capsules (17.1%, versus 50%). Waar bij het traditioneel mediterraanse dieet de nadruk ligt op vis en zeevruchten als belangrijkste bron van dierlijke proteïnen, is dit bij de groene mediterrane voeding anders. Hierin wordt vlees weggelaten en ligt de nadruk vooral op plantaardige proteïnes zoals eendenkroos, groene thee en 28 gram walnoten.
“alleen in het groen mediterraanse dieet was de gewichtstoename na het dieet significant minder…”
De onderzoekers concluderen dat naast gewichtsverlies het ook belangrijk is om het microbioom te optimaliseren. Een eigen ontlastingstransplantatie van het microbioom ten tijde van het groene mediterrane dieet zouden kunnen helpen om het gewichtsverlies vast te houden.
Bron: Rinutt E et al. Effects of Diet-Modulated Autologous Fecal Microbiota Transplantation on Weight Regain. Gastroenterology January 2021
Lees ook:
- Antidepressivum laat goede effecten zien bij PDS
- Parkinson uit zich vaak eerst met maagdarmklachten
- Anti-TNF medicatie of een operatie als eerste behandeling bij de ziekte van Crohn
- Hoger risico op lange termijn complicaties door persisterende vlokatrofie bij coeliakie
- Thalidomide effectief tegen terugkerend bloedverlies bij angiodysplasie