Prijs voor darmflora-onderzoekster
Onlangs ontving de Belgische onderzoekster Doris Vandeputte van de Universiteit van Leuven de “Ken Heaton Award” voor haar onderzoek naar het belang van de vorm en samenstelling van de stoelgang. Dat haar onderzoek op waarde wordt geschat blijkt niet alleen uit deze prijs. Ook is het artikel waarin het onderzoek wordt beschreven het meest geciteerde artikel van het afgelopen jaar binnen de maag-darmwetenschap.
Een van de uitkomsten van het onderzoek was dat het hebben van veel verschillende bacteriesoorten in de darm geassocieerd is met een hardere stoelgang. Hoewel het hebben van een diverse bacteriesamenstelling vaak wordt gekoppeld aan een betere darmgezondheid, betekent deze uitkomst echter niet dat een harde stoelgang ook altijd gezonder is. Een hardere stoelgang kan namelijk ook veroorzaakt worden door een hogere fermentatie van eiwitten “en dat is minder gezond”, aldus Vandeputte in een interview met EOS Wetenschap.
Vandeputte is betrokken bij het ‘150 Dagen Darmflora’ onderzoeksproject. In dit onderzoek worden deelnemers gevraagd om gedurende zes maanden het aspect van hun ontlasting bij te houden met de Bristol Stool Chart: een kaart die de hardheid van de stoelgang verdeelt in verschillende categorieën. In het ‘150 Dagen Darmflora’ project worden deelnemers daarnaast gevraagd om een gedetailleerd voedingsdagboek bij te houden. Het doel van deze studie is precieze informatie te verkrijgen over de veranderingen in de darmflora over de tijd, en over factoren die daar van invloed op zijn. Uiteindelijk moet het project zo een belangrijke bron van kennis worden voor al het opvolgende onderzoek naar de darmflora.
Bron: Vandeputte, D., Falony, G., Vieira-Silva, S., Tito, R. Y., Joossens, M., & Raes, J. (2015). Stool consistency is strongly associated with gut microbiota richness and composition, enterotypes and bacterial growth rates. Gut, gutjnl-2015.
Meer over de darmflora? Kijk hier >