Relamoraline mogelijk effectief bij vertraagde maagontlediging
Mensen met langdurige suikerziekte kunnen een maagontledigingsstoornis ontwikkelen, diabetische gastroparese genaamd. Het te traag legen van de maag ontstaat door zenuwschade door het hoge bloedssuikergehalte in de nervus vagus. Door het traag legen van de maag kunnen te lage bloedsuikers optreden, doordat mensen wel insuline spuiten na de maaltijd maar het lichaam nog niet de suikers uit het voedsel op kan nemen. Klachten van diabetische gastroparese zijn opgeblazen gevoel, volheid van de maag en misselijkheid en braken. Er zijn een aantal middelen op de markt die de maagontlediging kunnen versnellen, zoals cisapride, metoclopramide en ondansetron, maar bij langdurig gebruik blijken de meeste van deze middelen niet meer effectief of hebben teveel bijwerkingen.
Onderzoekers hebben nu gekeken naar het middel relamoraline, een middel dat op het natuurlijke stofje gherline lijkt, dat de maagontlediging stimuleert. Relamoraline zou alleen 30-150x meer effectief zijn.
In de studie is er naar de werking van drie doseringen relamoraline (10mcg, 30mcg en 100mcg) ten opzichte van placebo. Uit de studie kwam naar voren dat de relamoraline het braken niet verminderde, maar wel andere symptomen zoals vol gevoel en misselijkheid. Bovendien leek het de maagontlediging te versnellen. Er werd geen duidelijk verschil gevonden tussen de verschillende doseringen. Daarnaast werden er geen negatieve bijwerkingen gedocumenteerd voor de relamoraline. Uit vervolgonderzoek zal moeten blijken of relamoraline daadwerkelijk een rol kan spelen bij diabetische gastroparese.
Bron: Camilleri M et al. Efficacy and Safety of Relamorelin in Diabetics With Symptoms of Gastroparesis: A Randomized, Placebo-Controlled Study. Gastroenterology. 2017 Nov;153(5)
Hoe werkt de maag? Bekijk hier hoe de spijsvertering werkt >