Veel patiënten met PDS hebben ‘niet-klassieke’ voedselallergieën
Tot wel 70% van de mensen met prikkelbare darm syndroom (PDS) hebben klachten bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Maar lang niet altijd is duidelijk welke voedingsmiddelen deze klachten veroorzaken. Bij PDS is er altijd sprake van regelmatige buikpijn in combinatie met diarree en/of obstipatie. Daarnaast kunnen er ook andere klachten spelen, zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid. Het is dus een syndroom met veel uitingsvormen. En met betrekking tot voeding, is er ook geen duidelijke veroorzaker van klachten te benoemen die voor alle patiënten geldt.
Uit studies is gebleken dat verschillende diëten daadwerkelijk PDS patiënten kunnen helpen. Voorbeelden hiervan zijn het low FODMAP dieet, het glutenvrije dieet, maar ook het traditionele dieet. Het traditionele PDS dieet bestaat uit het vermijden van gas-producerende voedingsmiddelen (bruine bonen, uien) en algemene adviezen zoals regelmatig, gezond en rustig eten. Echter, tot nu toe kon er niet aangetoond worden waarom sommige diëten klachten verminderen.
Om zeker te zijn dat er geen sprake is van voedselallergieën, worden bij sommige PDS patiënten allergietesten gedaan. Dit kan met bloedonderzoek (Immuunglobuline E antilichamen) en huidtesten. Vaak zijn de uitslagen van deze klassieke testen goed en is er geen sprake van een voedselallergie.
Onderzoekers uit Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten hebben gekeken of er mogelijk een andere vorm van voedselallergie kan spelen bij PDS. In totaal kregen 108 PDS patiënten en 14 gezonde vrijwilligers een speciale gastroscopie, een confocal laser endomicroscopy (CLE). Bij dit kijkonderzoek van maag en begin dunne darm werden 5 voedselcomponenten geïnjecteerd in de dunne darm: tarwe, gist, melk, soja en eiwit. Er werd vervolgens microscopisch gekeken of een reactie ontstond en er werd weefsel afgenomen.
“Bij 70% van de patiënten werd een reactie gezien op één of meerdere voedselcomponenten…”
Bij 70% van de patiënten werd een reactie gezien op één of meerdere voedselcomponenten, waarvan 61% een reactie op tarwe. Uit het weefsel kwam naar voren dat de patiënten met een reactie significant meer witte bloedcellen (intra-epitheliale lymfocyten en eosinofiele lymfocyten) hadden dan patiënten zonder reactie en gezonde vrijwilligers (p=0.001). Daarnaast werd in het weefsel van patiënten met reactie een verhoogde expressie van claudin-2 gevonden, wat een voorspeller van slechte functie van het darmoppervlak kan zijn.
Concluderend heeft de meerderheid van de PDS patiënten in de studie een niet-klassieke voedselallergie met direct zichtbare veranderingen bij injectie van voedselcomponenten. Onderzoek van het weefsel laat zien dat PDS patiënten mét reactie meer ontstekingscellen hebben. Bij ontsteking kan er sprake zijn van een ‘leaky gut’. Hierbij is de darmwand aangetast en kunnen niet goed verteerde voedselcomponenten in aanraking komen met het onderliggende weefsel.
Deze studie heeft een mogelijk mechanisme aangetoond waarom PDS patiënten klachten hebben van bepaalde voedingsmiddelen. En bovendien dat deze PDS patiënten voordeel hebben met het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen. Zeer interessante bevindingen waar meer onderzoek voor nodig is!
Bron: Fritscher-ravens A, Theresa P, Mösinger M, Ruchay Z, Röcken C, Milla PJ, et al. Many Patients With Irritable Bowel Syndrome Have Atypical Food Allergies Not Associated With Immunoglobulin E. Gastroenterology. 2019;157:109–18.
Lees ook:
- Antidepressivum laat goede effecten zien bij PDS
- Parkinson uit zich vaak eerst met maagdarmklachten
- Anti-TNF medicatie of een operatie als eerste behandeling bij de ziekte van Crohn
- Hoger risico op lange termijn complicaties door persisterende vlokatrofie bij coeliakie
- Thalidomide effectief tegen terugkerend bloedverlies bij angiodysplasie