Volkorenproducten zijn gezond, maar de rol van het microbioom blijft onduidelijk
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het nuttigen van volkorenproducten potentieel zorgt voor een verlaging van de kans op verschillende leefstijlgerelateerde aandoeningen, waaronder diabetes type 2 en bepaalde hart- en vaatziekten. Studies die zijn uitgevoerd bij knaagdieren suggereren dat het gunstige effect van graanproducten wordt veroorzaakt door de invloed van het microbioom van de darm. Het microbioom van de darm is het geheel van bacteriën dat leeft in de darm en functies heeft in onder andere de stofwisseling, het immuunsysteem en de ontwikkeling van de hersenen. Gedacht wordt dat het consumeren van volkorenproducten zorgt voor een verandering in de samenstelling van het microbioom en daarmee in de stofwisselingsfunctie. Door verbetering van de stofwisseling zou de kans op ziekten die hiermee samenhangen, bijvoorbeeld de eerdergenoemde diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, worden verlaagd.
Om na te gaan of volkorenproducten inderdaad zorgen voor het veranderen van het microbioom en daardoor voor verbetering van de stofwisseling, is recent een onderzoek uitgevoerd. Twee groepen van 60 volwassenen kregen gedurende acht weken een dieet dat bestond uit óf veel óf weinig volkorenproducten. Vervolgens wisselden de deelnemers van groep (van veel naar weinig volkorenproducten of vice versa) en hielden dit andere dieet nog eens een periode van acht weken vol. Voor en na de beide onderzoeksperioden werden bij de deelnemers verschillende lichamelijke testen en metingen uitgevoerd.
“Ten eerste daalden in de periode van het volkorenrijke dieet het lichaamsgewicht en vetvrije massa…”
De onderzoekers vonden enkele verschillen in de uitkomsten van de testen tussen de perioden met een volkorenrijk dieet in vergelijking met de perioden met een volkorenarm dieet. Ten eerste daalden in de periode van het volkorenrijke dieet het lichaamsgewicht en vetvrije massa ten opzichte van de periode met het volkorenarm dieet. Tevens vonden de onderzoekers een afname van lichaamsvet in de buikregio in de periode met veel volkorenproducten. De aanwezigheid van veel vet in de buikregio is een belangrijke voorspeller voor hart- en vaatziekten. Ook werd een verlaging van ontstekingswaarden, tevens een voorspeller van hart- en vaatziekten, gevonden in het bloed tijdens de periode van het volkorenrijke dieet. De onderzoekers konden echter geen duidelijke verandering aantonen in het microbioom of de directe maten van de stofwisseling (onder andere suiker- en vetwaarden in het bloed) van de proefpersonen tussen de twee diëten.
Uit dit onderzoek blijkt dat het nuttigen van veel volkorenproducten gezondheidsvoordelen heeft ten opzichte van het nuttigen van weinig volkorenproducten. Hoewel de onderzoekers vooraf dachten dat het micobioom een belangrijke rol hierin speelde konden zij de rol van het microbioom hierin niet bekrachtigen. Meer studies naar de relatie tussen volkorenproducten, het microbioom en de stofwisseling zijn nodig om aanname van de rol van het microbioom te bevestigen of te verwerpen.
Bron: Roager HM, Vogt JK, Kristensen M, et al. Whole grain-rich diet reduces body weight and systemic low-grade inflammation without inducing major changes of the gut microbiome: a randomised cross-over trial. Gut, 2019 Jan;68(1):83-93. doi: 10.1136/gutjnl-2017-314786.
Lees ook:
- Antidepressivum laat goede effecten zien bij PDS
- Parkinson uit zich vaak eerst met maagdarmklachten
- Anti-TNF medicatie of een operatie als eerste behandeling bij de ziekte van Crohn
- Hoger risico op lange termijn complicaties door persisterende vlokatrofie bij coeliakie
- Thalidomide effectief tegen terugkerend bloedverlies bij angiodysplasie