Aderverkalking door teveel rood vlees

Overdaad is nooit goed. Zo blijkt nu ook dat een overdaad aan consumptie van rood vlees een negatieve invloed heeft op onze gezondheid. Onderzoekers uit Cleveland (USA) hebben aanwijzingen gevonden dat rood vlees een verandering teweeg brengt in de menselijke darmflora, de bacteriehuishouding in onze darmen. Deze verandering zou mogelijk kunnen bijdragen aan aderverkalking (atherosclerose), […]

LEES MEER >
darmkanker

Risico op darmkanker onderschat

Darmkanker is in Nederland de op twee na meest voorkomende kankersoort in Nederland. Jaarlijks krijgen meer dan 13.000 mensen de diagnose darmkanker te horen, dit komt neer op 35 mensen per dag. Per jaar sterven 5.000 mensen aan de gevolgen van de ziekte. Uit TNS Nipo-onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de 50-plussers […]

LEES MEER >
Coeliakie

Relatie tussen autisme en gluten-intolerantie

Onderzoekers van Columbia University (New York, USA) hebben verhoogde antilichamen tegen gluten in het bloed van kinderen met autisme gevonden. Deze resultaten geven aanwijzingen voor de relatie tussen deze verhoogde antilichamen en de maag-darmklachten van de aangedane kinderen. De onderzoekers vonden overigens geen relatie tussen de verhoogde antilichamen en gluten-intolerantie (coeliakie). Bij kinderen met autisme worden vaak maag-darmklachten gezien. […]

LEES MEER >

Het angstdieet

Het Angstdieet – Karine Hoenderdos, diëtiste –  Wie wil er nu pijn in de buik? Wie fleurt er op bij heftige darmkrampen? En wie vertrekt fluitend naar de wc bij de zoveelste aanval van diarree? Niemand natuurlijk. En daarom zullen mensen met gevoelige darmen er alles aan doen om dit soort klachten te voorkomen. Ze […]

LEES MEER >

Groen, geel, rood, oranje, paars en wit

Groen, geel, rood, oranje, paars en wit – Karine Hoenderdos, diëtiste – Vezels, dat is het toverwoord voor gezonde darmen die graag gezond willen blijven. Stop er genoeg vezels in en darmen fleuren helemaal op. Het is als benzine voor de motor, als moedermelk voor de baby, als letters voor de boekenwurm, als de smartphone […]

LEES MEER >
darmkanker

Barret-slokdarm: Niet wachten tot het te laat is

Oprispend maagzuur kan leiden tot verandering van de cellen die de slokdarm bekleden. Dit wordt een Barret-slokdarm genoemd. Hoe groter deze verandering, hoe groter de kans op het ontstaan van slokdarmkanker. Uit de resultaten van de deze week op de Digestive Disease Week te Orlando gepresenteerde SURF-studie, blijkt dat het ontstaan van slokdarmkanker in veruit […]

LEES MEER >

Spijsvertering, het laatste taboe?

Uit recent onderzoek blijkt driekwart van de vrouwen graag meer willen weten over hoe hun spijsverteringssysteem werkt, maar daar niet goed over durven te beginnen. Andere bevindingen van deze Amerikaanse studie door Prevention magazine zijn dat bijna dat twee op de vijf vrouwen vinden dat ze meer zouden moeten doen om hun spijsvertering gezond te houden […]

LEES MEER >

Zó werkt verzadiging

Zó werkt verzadiging – Karine Hoenderdos, diëtiste –  Sommige dingen lijken zo simpel, dat je er gewoon niet bij stil staat. Zoals het feit dat je na het eten een vol gevoel in je buik hebt. Je bent verzadigd. Simpel toch? Nou nee… Als je eet, is dat een teken voor je lichaam om tal […]

LEES MEER >
1 98 99 100 101 102 130