wc

Psyllium, pruimen en kiwi’s goed tegen chronische obstipatie

Psyllium en pruimen zijn bewezen behandelingen voor chronische obstipatie. Kiwi’s zijn een populair hulpmiddel bij de spijsvertering in Azië, maar er blijft een relatief gebrek aan vergelijkende literatuur die de impact ervan op de stoelgang en effectiviteit beschrijft als een behandeling bij patiënten met chronische obstipatie.  Om dit te onderzoeken, heeft een groep Amerikaanse onderzoekers […]

LEES MEER >
IBD

Pro-inflammatoir dieet gelinkt aan de ziekte van Crohn

Vanuit de Nurses Health Study is een voedingsprofiel ontwikkeld, het is de som van 18 voedselgroepen, waarvan 9 pro-inflammatoire en 9 ontstekingsremmend zijn. Hogere scores wijzen op pro-inflammatoire diëten en lagere scores wijzen op ontstekingsremmende diëten. De EDIP-score is eerder gevalideerd in verschillende populaties en is gecorreleerd met systemische inflammatoire markers. Een recent onderzoek concludeerde […]

LEES MEER >
Zwangerschap

Actieve ontsteking zorgt voor ongunstige zwangerschapsuitkomsten bij IBD

Inflammatoire darmziekte (IBD) is een chronische darmziekte die vooral jonge mensen treft. Vrouwen met IBD zijn vaak in de vruchtbare leeftijd, aangezien 50% van de IBD-patiënten voor de leeftijd van 35,1 wordt gediagnosticeerd. De mogelijke invloed van IBD op de zwangerschap en bevalling zijn uiteraard zorgen van veel vrouwen met IBD. De frequentie van vrijwillige […]

LEES MEER >
Coloscopie

Biofilm als hoeksteen bij een veranderde bacteriesamenstelling bij PDS

Prikkelbare-darmsyndroom (PDS) en inflammatoire darmaandoeningen (IBD) treffen respectievelijk 10-15% en 0,5-1% van de westerse bevolking, waarbij het aantal patiënten van beide wereldwijd toeneemt. PDS-patiënten hebben last van terugkerende buikpijn en veranderingen in de stoelgang, maar hebben geen duidelijke tekenen van gastro-intestinale (GI) ontsteking. Terwijl er bij IBD wel sprake is van een ontsteking in het […]

LEES MEER >
Darmflora

Een veranderd darmmicrobioom speelt mogelijk een rol bij een verminderde vruchtbaarheid

Het aantal mensen dat kampt met een verminderde vruchtbaarheid neemt de laatste jaren toe. Dit blijkt niet zozeer te komen door genetische factoren, maar juist door omgevingsfactoren zoals stress, warmte, roken, alcohol en dieet. Doordat obesitas ook een wereldwijd toenemend probleem is, is onderzocht of dit een verband heeft met een verminderde vruchtbaarheid. Uit onderzoek […]

LEES MEER >
darmkanker

Het is nu bevestigd: voeding heeft daadwerkelijk invloed op het ontwikkelen van darmkanker

Amerikaanse onderzoekers hebben in de bestaande literatuur gekeken naar de relatie tussen voeding en darmkanker en vonden overtuigend bewijs van een verband tussen een lager risico op darmkanker en een hogere inname van voedingsvezels, calcium in de voeding en yoghurt en een lagere inname van alcohol en rood vlees. Er is echter meer onderzoek nodig […]

LEES MEER >
Darm-brein

De ziekte van Parkinson: brain-first versus body-first

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waardoor bewegingen minder soepel en gecontroleerd kunnen worden uitgevoerd. Bij deze aandoening breken langzaam de zenuwcellen in de hersenen af die dopamine maken, ook wel het ‘gelukshormoon’. Deze zenuwcellen komen voornamelijk voor in een bepaald hersengebied: de substantia nigra (de zwarte kern). Doordat er minder zenuwcellen zijn die […]

LEES MEER >

Opiniestuk in Lancet over ‘Gut Health’ – een realistische blik

Het concept van ‘darmgezondheid’ of ‘gut health’ wordt vaak gebruikt door voedingsbloggers en hun lezers, maar er wordt minder vaak ingedoken op de klinische context en wordt zelden gebruikt gemaakt van de wetenschappelijke literatuur. Populaire media suggereren dat de sleutel tot het oplossen van alle gezondheidsproblemen is om onze darmen te voeden door bijvoorbeeld kombucha […]

LEES MEER >
1 10 11 12 13 14 130