darmkanker

Hulp om erfelijke darmkanker te voorkomen

Patiënten kunnen zelf een actieve rol spelen bij het voorkomen van erfelijke darmkanker. Om hen hierbij te ondersteunen, heeft het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO) een webvideo en een online zelftest ontwikkeld. Jaarlijks wordt bij 10.000 mensen in Nederland darmkanker geconstateerd. Bij ongeveer 1.000 van deze patiënten speelt erfelijke belasting een rol. Als je […]

LEES MEER >
Coeliakie

Tarwe met veilige gluten is mogelijk

Onderzoekers uit Leiden en Wageningen hebben tarwegluten ontwikkeld die gegeten kunnen worden door patiënten met coeliakie. De onderzoekers toonden aan dat er natuurlijke varianten van gluteneiwitten bestaan die verschillen in de mate waarin ze gevaarlijk zijn voor patiënten met coeliakie. Ook kunnen gluteneiwitten gemaakt worden die veilig zijn voor patiënten met coeliakie, door de eigenschappen […]

LEES MEER >

Helft van Europeanen heeft overgewicht

Meer dan de helft van de volwassenen in de Europese Unie kampt met overgewicht of obesitas. Dit staat in een rapport van de European Commission and the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). Het rapport Health at a Glance Europe 2010 laat onder andere zien dat obesitas in de meeste EU lidstaten meer dan verdubbeld is […]

LEES MEER >

MLDS vraagt aandacht voor gezond toiletgedrag

Obstipatie of verstopping is een veelvoorkomende klacht. Het komt het meest voor bij kinderen onder de 4 jaar en bij ouderen van 75+. De MLDS vraagt via de campagne ”Gezond toiletgedrag” aandacht voor buikpijn en verstoppingsproblemen. Problemen met de stoelgang kunnen namelijk worden verminderd en zelfs voorkomen. Een aantal tips: stel wc bezoek niet uit, […]

LEES MEER >
Coeliakie

Met Coeliakie toch tarwe eten?

Het zal nog enige jaren duren voordat dit werkelijk wordt maar het lijkt mogelijk te zijn om gluten te produceren die veilig zijn voor mensen met Coeliakie. Coeliakie is een chronische darmontsteking die veroorzaakt wordt door het immuunsysteem als reactie op het eten van gluten (tarwe-eiwitten). Ongeveer 1 procent van de Nederlandse bevolking heeft Coeliakie […]

LEES MEER >

Scholierendebat over gezonde voeding

Scholieren debatteren woensdag 8 december in Utrecht over gezonde voeding. Een vakjury bestaande uit wetenschap en praktijk beoordeelt wie over de stellingen het best debatteert. Het debat is een initiatief van voedingswetenschappers van Wageningen University en Hogeschool Van Hall Larenstein, beide onderdeel van Wageningen UR. Ze willen van jongeren zelf horen hoe ze denken dat […]

LEES MEER >

Afvalberg

Afvalberg – Karine Hoenderdos, diëtiste – ‘Vroeger consumeerde de mens veel minder’, zegt de verkoopster in de buurtwinkel stellig. ‘We gingen bijvoorbeeld nog met een pannetje naar de Chinees in plaats van alles in plastic bakjes mee te nemen. We dronken geen water uit flesjes. En de schillenboer kwam ook nog elke week langs. En […]

LEES MEER >

Gezonde voeding in schoolkantines heeft de voorkeur

77 Procent van de Nederlanders vindt dat in schoolkantines alleen maar gezond eten verkocht mag worden. Bijna de helft van Nederland wil duurzamer gaan eten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. De helft van de Nederlanders zou gezonder willen eten dan ze nu meestal doen. Gevraagd naar de reden om dit nu niet te doen, […]

LEES MEER >
IBD

Darmpatiënt weet te weinig

Patiënten met een chronische darmontsteking weten onvoldoende over hun ziekte en hebben hun aandoening daardoor niet goed onder controle. Volgens onderzoek aan het Erasmus MC weet de grote groep patiënten – ruim 55.000 – niet genoeg over hun ziekte. De meerderheid van de patiënten wist bijvoorbeeld niet waar de ontsteking zich in het lichaam bevond. Verder hadden […]

LEES MEER >
1 119 120 121 122 123 130