Lange termijn effecten van gastric-sleeve chirurgie

Gastric-sleeve chirurgie toegepast als definitieve operatie voor overgewicht. Bij de gastric-sleeve operatie, wordt de buitenbocht van de maag verwijderd, waardoor een kleine buisvormige maag overblijft. De resultaten zijn veelbelovend, beter dan die van de maagband, maar de lange termijneffecten zijn nog onduidelijk. Recentelijk is er in het gerenommeerde vaktijdschrift JAMA Surgery een studie verschenen waarin de […]

LEES MEER >
IBD

Verhoogd risico op angststoornis bij IBD

Inflammatoire darmziekten (IBD) zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kenmerken zich als chronische ontstekingen aan het maag-darmkanaal. Naast deze chronische ontsteking wordt ook gedacht dat er een relatie bestaat tussen inflammatoire darmziekten en depressie. Het is nog onduidelijk hoe deze relatie in elkaar steekt. Recent hebben Canadese onderzoekers gekeken naar de relatie door data via […]

LEES MEER >
Darmflora

De veelbelovende wetenschap van onze darmbacteriën

DE VEELBELOVENDE WETENSCHAP VAN ONZE DARMBACTERIËN   – Guido Bakker, arts – Guido Bakker, arts-onderzoeker in de onderzoeksgroep van prof. Max Nieuwdorp, AMC. Zijn onderzoek richt zich op de rol van darmbacteriën bij het ontstaan van overgewicht en diabetes mellitus type 2. In de afgelopen jaren is de aandacht voor de microbiota, de bacteriën die […]

LEES MEER >
darmkanker

Kurkuma lijkt te beschermen voor darmkanker in een muismodel

Eerder onderzoek lijkt er op te wijzen dat de samenstelling van de darmflora van invloed is op colitis-geassocieerde darmkanker. De samenstelling van de darmflora wordt voor een groot deel beinvloedt door onze voeding. Kurkuma is een van de mogelijke voedingsstoffen die een beschermende werking lijkt te hebben op de ontwikkeling van darmkanker. Kurkuma lijkt zowel anti-inflammatoir, […]

LEES MEER >

Gevarieerde voeding van belang voor gezonde darm

Niet alleen overmatige hoeveelheden voeding en afname van gevarieerde voeding hebben bijgedragen aan toename van overgewicht/obesitas, diabetes type 2, spijsverteringsproblemen en nog andere ziekten, volgens onderzoeker Mark Heiman. Ons darmmicrobioom heeft een gevarieerde voeding nodig om optimaal te kunnen werken. Door de huidige vorm van landbouw is er enorme achteruitgang in diversiteit van onze voeding. Ongeveer driekwart van de wereldbevolking consumeert slechts […]

LEES MEER >
darmkanker

Schuursponsje om slokdarmkanker op te sporen

Slokdarmkanker is een type kanker waarvan het aantal gevallen de laatste jaren sterk stijgt, en is op dit moment de 7e op de ranglijst van doodsoorzaken door kanker wereldwijd. In Nederland wordt jaarlijks bij zo’n 1100 mensen slokdarmkanker gediagnostiseerd. Helaas wordt slokdarmkanker vaak in een laat stadium gediagnosticeerd, waardoor de overleving aanzienlijk slechter is dan wanneer de […]

LEES MEER >
Coeliakie

Socio-economische impact op coeliakie

Ongeveer één op de honderd mensen kampt met coeliakie. Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Bij coeliakie veroorzaakt voedsel dat gluten of sporen van gluten bevat beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. De enige behandeling tot nu toe is het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Coeliakie beïnvloedt de patient zowel fysiek als sociaal. De relatie tussen […]

LEES MEER >
1 63 64 65 66 67 130