Omvang van allergie voor melk, ei, kabeljauw en tarwe onder Zweedse kinderen

Voedselallergieën komen veel voor, maar tot op heden is nog niet precies duidelijk hoe groot de omvang van voedselallergieën is. Zweedse onderzoekers hebben onder Zweedse 12-jarige schoolkinderen gekeken hoe groot de omvang van de allergie voor melk, ei, kabeljauw en tarwe is.

In totaal vulden de ouders van 2612 schoolkinderen de vragenlijst in. Specifieke antilichamen tegen bepaald voedsel werd geanalyseerd in een deel van de kinderen (n=695). Kinderen waarvan de ouders rapporteerden dat zijn melk, eieren, kabeljauw of tarwe vermeden werden uitgenodigd voor verder onderzoek (IgE, coeliakie screening). Kinderen met een mogelijke voedselallergie werden verder geëvalueerd met dubbelblind testen.

In totaal rapporteerden 4.8% een allergie tegen melk, eieren, kabeljauw of tarwe. Een daadwerkelijke voedselallergie werd aangetoond in 1.4% van de kinderen en 0.6% na een dubbelblinde placebo-gecontroleerde voedingstest. De voedselallergie kon worden ingedeeld in de volgende groepen: allergie (29%), ontgroeide allergie (19%), lactose intolerantie (40%), onduidelijk (12%).

Uit de resultaten kwam naar voren dat er gerapporteerde allergieën vaak niet overeen kwamen met klinische beoordeling en dubbelblinde controle.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten

Bron: Winberg A et al. Assessment of Allergy to Milk, Egg, Cod, and Wheat in Swedish Schoolchildren: A Population Based Cohort Study. PLoS One. 2015 Jul 2