Ontlastingstransplantatie in capsule-vorm bij Clostridium difficile infectie

Clostridium difficile infectie (CDI) is een vorm van infectieuze diarree waarbij de darmflora uit balans raakt door antibioticagebruik. CDI is een veelvoorkomende en gevaarlijke oorzaak van infectieuze diarree. Primaire behandeling bestaat uit antibiotica, maar er wordt toch vaak gezien dat de infectie weer terugkeert. Ontlastingtransplantatie is een effectieve manier om de darmflora weer in balans te brengen. Helaas worden de huidige technieken nog gelimiteerd door invasieve technieken en inefficiënte procedures.

In de huidige studie werd darmflora van gezonde vrijwilligers geïsoleerd, gescreend en geconcentreerd om vervolgens in capsules te omvatten.

Zestien patiënten met terugkerende CDI kregen de capsules oraal toegediend en werden voor 90 dagen gemonitord. De procedure werd door alle patiënten goed getolereerd. Dertien patiënten herstelden na de eerste keer, de overige drie patiënten na de tweede kuur.

Terugkerende Clostridium difficile infectie wordt veroorzaakt door een disbalans in de darmflora. Ontlastingstransplantatie in capsulevorm lijkt een goede strategie in de behandeling van terugkerende Clostridium difficile diarree.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Hirsch BE et al. Effectiveness of fecal-derived microbiota transfer using orally administered capsules for recurrent Clostridium difficile infection. BMC Infect Dis. 2015 Apr 17