Ontlastingtransplantatie succesvol bij Clostridium Difficile diarree
Overgroei van de bacterie Clostridium difficile bij volwassenen kan ontstaan door het gebruik van antibiotica (antibioticum-geassocieerde colitis). Met name ouderen en mensen waarbij het immuunsysteem niet optimaal werkt hebben een verhoogde kans op deze infectie. Alhoewel er in de eerste instantie antibiotica wordt gegeven keert de infectie vaak herhaaldelijk terug. Een andere behandeling is het transplanteren van gezonde darmflora naar de patiënt.
Onderzoekers hebben gekeken naar de lang termijn (≥90 dagen) effectiviteit en veiligheid van ontlastingstransplantatie in de bestaande literatuur (meta-analyse). Er werd gekeken naar genezing, vroege terugkeer van de infectie (90 dagen).
In totaal werden er 18 observationele studies gevonden met in totaal 611 patiënten. De primaire genezing was 91.2% (95% confidence interval, CI 86.7-94.8%), de terugkeer van de infectie was in totaal 5.5% (95% CI 2.2-10.3%). Vroege terugkeer werd 2.7% (95% CI 0.7-6.0%) van de gevallen gezien en op de lange termijn 1.7% (95% CI 0.4-4.2%). De meeste bijwerkingen waren verwacht en makkelijk oplosbaar. Oudere leeftijd (>65 jaar) en toediening van de ontlastingtransplantatie via de slokdarm.
Deze studie geeft wederom aan dat ontlastingtransplantatie een effectieve en veilige methode is om een clostridium difficile infectie te bestrijden. Er moet nog verder onderzoek gedaan worden naar de lange termijn resultaten.
Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- Leverziekten