Onze humane microben met ons mee ontwikkeld
Een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Cell, laat zien dat de humane darmbacteriën, die essentieel zijn voor een gezond immuunsysteem, uniek zijn voor mensen maar niet immunologisch functioneel in andere zoogdieren.
De onderzoeker bestudeerde twee groepen muizen die beiden geen microbiota hadden. In de ene groep stopte ze bacteriën die van nature in muizen voorkomen, in de andere humane microben. In beide groepen ontwikkelde zich in de darmen dezelfde hoeveelheid microben met een gelijke diversiteit van soorten. Maar ondanks deze overeenkomsten, bleek toen de onderzoeker het darmweefsel nader ging onderzoeken, dat de muizen met humane microben een opvallend laag niveau van immuun cellen hadden, vergelijkbaar met muizen die helemaal geen darmbacteriën hebben. De onderzoeker herhaalde het experiment en stopte deze keer in een derde groep muizen de darmflora van ratten. Deze nieuwe groep vertoonde hetzelfde gebrekkige immuunsysteem als de muizen met humane bacteriën.
In een derde experiment infecteerde de onderzoeker alle muizen met salmonella. Bijna vanaf de eerste dag lieten de muizen met humane flora een significant hoger niveau van salmonella in hun systeem zien dan de muizen met normale flora. Zij waren dus niet in staat om effectief de pathogene bacteriën bestrijden.
De onderzoekers vragen zich af wat de invloed is van het te veel inzetten van antibiotica en de ultra-hygiënische omgeving waar we nu in leven. Als de bacteriën in ons zo specifiek bij ons horen en belangrijk zijn voor een normaal functionerend immuunsysteem, dan is het essentieel om te kijken of we deze vitale bacteriën mogelijk aan het verliezen zijn. Als dit inderdaad het geval is, zou het kunnen dat het verlies van goede bacteriën uit onze darmflora deels te maken heeft met de toegenomen prevalentie van auto-immuunziekten.
Bron: http://www.cell.com/