Ouderdom komt met… verstopping?
Ouderdom komt met… verstopping?
– Karine Hoenderdos, diëtiste –
Ongeveer 80 procent van de volwassenen die in verzorgingstehuizen woont, heeft last van verstopping, aldus een recent nieuwsbericht op deze prachtige website. Tachtig procent! Dat is schokkend. Dat pleit voor Kamervragen, voor prestatie-indicatoren, voor spandoeken op de Dam of demonstraties op het Malieveld.
Maar het blijft angstvallig stil. Want verstopping is typisch zo’n verborgen kwaal. Een kwaal waar niemand over spreekt en die zelfs wordt gebagatelliseerd. Terwijl keiharde ontlasting, buikkrampen en een vol gevoel gewoon ronduit vervelend zijn en de kwaliteit van leven flink kunnen verminderen.
Ik denk dat obstipatie bij ouderen in instellingen misschien wel wordt gezien als iets onvermijdelijks, iets dat – hoe vervelend ook – hoort bij het ouder worden.
Terwijl dat níet zo is. Natuurlijk, het gemiddelde bestaan in een verzorgingstehuis of verpleegtehuis is niet echt een opsteker voor de darmen. Beweging en sport staat niet op het programma, men drinkt te weinig, er is te weinig tijd en al evenmin rust voor het toilet, de meest voorgeschreven medicijnen beïnvloeden de darmfunctie negatief en er zijn bar weinig bewoners die twee ons groenten en twee stuks fruit binnenkrijgen.
Maar dat zijn allemaal wél factoren die kunnen veranderen. Een vezelrijk ontbijt, extra vochtrondes, massage van de buik, pruimen en abrikozen tussendoor, sport en fysiotherapie, extra salades of groentesoep bij de lunch, probiotica, de juiste medicijnen. Het kost wat aandacht van artsen, verpleegkundigen, diëtisten en familie. Maar het kán wel.
Verstopping is een verstopte kwaal. Maar die tachtig procent? Dat is een grof schandaal.