Kan Parkinson worden teruggedraaid door speciaal dieet?
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben een belangrijke vondst gedaan in de strijd tegen de ziekte van Parkinson. In onderzoek bij muizen ontdekten zij dat het volgen van een speciaal dieet zowel preventief als therapeutisch werkte voor de ziekte van Parkinson.
De onderzoekers zetten de muizen op een dieet bestaande uit bepaalde voedingsvezels die voorkomen in witlof en broccoli, aangevuld met speciale voedingssupplementen (om precies te zijn: voorloperstoffen voor membraan fosfolipide synthese, uridine, DHA en choline, waarvan positieve effecten op de stofwisseling in het zenuwstelsel is aangetoond). Muizen die het dieet volgden bleken veel minder heftige klachten van Parkinson te ervaren, wanneer de ziekte kunstmatig werd opgewekt. Daarnaast bleken de effecten van Parkinson te worden teruggedraaid wanneer muizen die de ziekte al hadden en op het dieet werden gezet. Bovendien zagen de onderzoekers een afname in zowel motorische effecten, dus stijfheid, als in niet-motorische effecten van Parkinson, zoals verminderde reuk of darmklachten.
De huidige behandeling van Parkinson komt vooral neer op symptoombestrijding door middel van Dopamine in tabletvorm. Het onderzoek van de Utrechtse onderzoekers kan daarom worden gezien als een belangrijke eerste stap in een lang proces naar een mogelijk middel dat de ziekte daadwerkelijk bij de onderliggende oorzaak aanpakt. Eerder onderzoek heeft namelijk al aangetoond dat er een verband bestaan tussen de samenstelling van de darmflora en Parkinson, dus wellicht kan voeding een belangrijke rol daarin spelen. De onderzoekers willen daarom zo snel mogelijk de volgende belangrijke stap zetten: aantonen dat de resultaten net zo positief zijn in de mens als in de muis.
Bron: Perez Pardo, P. (2017). Targeting the Gut-Brain axis in Parkinson’s disease (Doctoral dissertation, Utrecht University).
Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief >