Coloscopie

Poepmonster vanaf nu vaak voldoende om chronische darmaandoening uit te sluiten

Goed nieuws voor mensen waarbij het vermoeden bestaat dat ze een chronische darmaandoening hebben: door een nieuwe techniek is er voor de diagnose in veel gevallen geen inwendig kijkonderzoek meer nodig. Dat meldt het VUmc vandaag in haar online magazine (url: http://vumc.instantmagazine.com/de-specialist/april-2017#!/verraders-in-de-darmen).

 

Voorheen werd er bij het vermoeden van een chronische darmaandoening, zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa, vrijwel altijd een coloscopie uitgevoerd. Naast dat zo’n inwendig kijkonderzoek door veel patiënten als behoorlijk onprettig wordt ervaren, kost het ook een hoop tijd en moeite – zowel voor de patiënt als voor de zorgverlener.

De nieuwe techniek ‘IS-pro’ maakt een uitgebreid kijkonderzoek in veel gevallen overbodig, legt arts en medisch microbioloog dr. Dries Budding van het VUmc uit: ‘In plaats van een gang naar de MDL-arts, een coloscopie en een dagenlange bacteriekweek, kan de huisarts nu een poepmonster opsturen waarmee in bijna negen van de tien keer IBD [chronische darmaandoening, red.] is uit te sluiten. En alleen als een monster IBD aantoont, gaat een patiënt door naar de MDL-arts voor een coloscopisch onderzoek.’

 

Samenstelling van de darmbacteriën

De nieuwe techniek is in staat om op basis van een poepmonster de samenstelling van de darmbacteriën te onderzoeken. Dat doet het door op zoek te gaan naar bepaalde stukjes van het DNA van de bacteriën, waarvan bekend is dat de lengte specifiek is voor de bacteriesoort. Binnen een tijdsbestek van vijf uur wordt zo precies duidelijk of er ziekmakende bacteriën aanwezig zijn, en of er belangrijke lichaamseigen bacteriesoorten ontbreken. Het is bekend dat een afwijkende samenstelling van de darmbacteriën, ook wel ‘disbalans’ genoemd, geassocieerd is met het hebben van een chronische darmaandoening.

De nieuwe techniek kan er zo voor zorgen dat er sneller en eenvoudiger duidelijkheid wordt geboden over het wel of niet hebben van een chronische darmaandoening. Darmpatiënten kunnen zo dus ook sneller starten met de juiste therapie.

 

Bekijk hieronder een animatie van de IS-pro techniek (Engels)

 

 

Bron: Budding, A. E. (2016). Culture free microbiology: A new approach to rapid eubacterial molecular diagnostics and clinical microbiota characterization.