Probiotica bij pasgeboren: bescherming tegen dodelijke infectie
Wetenschappers hebben een nieuwe behandeling getest waarbij mogelijk duizenden baby’s per jaar mee kunnen worden gered. Het gaat om een nieuwe probiotische behandeling voor neonatale sepsis met Lactobacillus plantarum in combinatie met fructooligosaccharide (suiker voor bacteriën). Wetenschappers uit India en de Verenigde Staten hebben hun bevindingen onlangs gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Elk jaar overlijden er meer dan 600.000 baby’s aan neonatale sepsis. Sepsis betekent dat een (meestal) bacteriële infectie zich heeft verspreid naar de bloedbaan (“bloedvergiftiging” in de volksmond genaamd). Pasgeborenen hebben vanwege hun onvolgroeide afweersysteem een veel groter risico op bloedvergiftiging dan volwassenen. Sepsis kan zich snel ontwikkelen. In India heeft dit bijvoorbeeld vaak tot gevolg dat, op het moment dat de ouders hun kind bij het ziekenhuis aankomen, het vaak al te laat is voor het kind en de baby overlijdt.
Voor dit onderzoek waren 280 bacteriestammen gescreend op hun potentiële effectiviteit tegen neonatale sepsis. Uiteindelijk is de bacterie stam gekozen die het meest veelbelovend was om sepsis tegen te gaan: Lactobacillus plantarum. Deze bacterie stam komt van nature voor in ontlasting van gezonde baby’s.
In totaal deden 4.556 baby’s mee aan het onderzoek, waarvan 2.278 een placebo toegediend kregen en 2.278 de bacterie stam in combinatie met fructooligosaccharide. Opvallend veel minder baby’s in de probiotica-groep kregen een sepsis of overleden aan de gevolgen van sepsis in vergelijking met de placebo groep. Met de probiotica verminderde het risico op sepsis van 40% naar 9% tot 5.5%. Bovendien hadden de baby’s die de probiotica kregen veel minder last van andere infecties, waaronder longinfecties. Het risico op het krijgen van longinfecties nam bij deze baby’s af met 30%.
De probiotische behandeling werkte zelfs zo goed dat de ethische commissie de studie vroegtijdig stopte. Het zou niet ethisch zijn om baby’s nog een placebo te geven. De onderzoekers gaven twee verklaringen voor de gunstige werking van het probiotica bij het verminderen van het risico op neonatale sepsis:
- de darmwand van baby’s wordt versterkt, waardoor bepaalde bacteriën de kans niet krijgen
- de bacterie zorgt ervoor dat het immuunsysteem zich beter ontwikkelt, waardoor baby’s weerbaarder zijn tegen infecties.
Aan dit onderzoek namen gezonde baby’s deel. De volgende stap is dit onderzoek herhalen met te vroeg geboren baby’s en baby’s met ondergewicht. Mochten daar ook positieve resultaten uitkomen, dan kan het probiotica product mogelijk wereldwijd op grote schaal ingezet worden om neonatale sepsis bij baby’s te verminderen.
Bron: Panigrahi, P., Parida, S., Nanda, N. C., Satpathy, R., Pradhan, L., Chandel, D. S., … & Chaudhry, R. (2017). A randomized synbiotic trial to prevent sepsis among infants in rural India. Nature.
Meer nieuws? Kijk verder >