Risico op darmkanker bij colitis ulcerosa fors verhoogd
Colitis ulcerosa kenmerkt zich door terugkerende ontstekingen van de dikke darm. Eén van de belangrijkste complicaties van deze chronische ontsteking is de ontwikkeling van darmkanker. Studies hebben aangetoond dat hoe langer en uitgebreider de ontsteking is, hoe hoger het risico op het ontwikkelen van dikke darmkanker.
De data van 434 patiënten werd geanalyseerd. De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose colitis ulcerosa werd gesteld was 45.7 jaar. Bij 47% was de gehele darm ontstoken geweest (pancolitis) en bij 45.2% alleen het linkszijdige deel. De ziekte duur was sterk gerelateerd aan de ontwikkeling van darmkanker (P<0.0014). Het risico op darmkanker tussen de negen en vijftien jaar ziekteduur was met 2.5X verhoogd ten opzichte van de gezonde bevolking, bij langer dan vijftien jaar 21.4X verhoogd. Daarnaast was het risico op een colectomie (verwijdering van de dikke darm) ook aanzienlijk verhoogd bij een langere ziekteduur (p=0.002). Ontstekingsonderdrukkende medicatie verlaagden het risico op darmkanker significant (P=0.02).
Ondanks dat de huidige medicatie het risico op darmkanker bij colitis ulcerosa patiënten significant verlaagd, blijft deze groep een fors verhoogd risico op darmkanker houden. Het is daarom van belang om de ontsteking goed onder controle te houden en controle-coloscopiëen uit te laten voeren om darmkanker te voorkomen of tijdig op te sporen.
Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag- darm- en leverziekten.