Roken vergroot kans op complicatie bij darmoperaties
Infectie, longontsteking, trombose en nierfalen zijn allen complicaties die kunnen ontstaan na grote operaties. Een nieuwe studie toont aan dat roken de kans op deze complicaties vergroot na grote darmoperaties. Bovendien hebben mensen die roken een grotere kans om te sterven na een dergelijke operatie, vergeleken met de mensen die nooit hebben gerookt.
Uit een landelijke database selecteerden Amerikaanse onderzoekers meer dan 47.000 mensen die een grote geplande darmoperatie hadden ondergaan. Twintig procent van deze mensen rookten, negentien procent had gerookt en het overige deel had nooit gerookt.
Na correctie voor leeftijd, BMI, alcoholgebruik en andere ziekten bleek dat rokers nog steeds een dertig procent verhoogd risico hadden op overlijden en complicaties na de operatie dan niet-rokers. Rokers, die beduidend jonger waren dan niet-rokers en ex-rokers, hadden de grootste kans op infectie en longontsteking. Ook werd gezien dat zij vaker op de operatietafel terug moesten komen en dat hun ziekenhuisopnames langer duurden. Rokers die meer dan dertig jaar twee pakjes per dag rookten hadden een significant groter risico om te overlijden na de ingreep.
Uit eerder onderzoek is al bekend dat stoppen met roken zelfs al na zes weken het operatiebeloop gunstig beïnvloedt. Ook blijkt dat mensen die een grote operatie moeten ondergaan meer gemotiveerd zijn om te stoppen met roken. Artsen en familieleden zouden daarom extra moeten aandringen om de patiënt te laten stoppen met roken, zeker als het een geplande operatie is.
Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten