Ruim 40% gevallen darmkanker te voorkomen
In de westerse landen is ruim 40% van darmkankergevallen te voorkomen door aanpassen van voeding en leefstijl. Dat is de conclusie van het Continuous Update Project (CUP). In dit project van het World Cancer Research Fund netwerk wordt al het wetenschappelijk bewijs naar het verband tussen voeding, voedingspatroon, lichaamsvet, lichaamsbeweging en de kans op kanker continu bijgewerkt met nieuwe onderzoeksresultaten. Een recente analyse laat zien dat het risico op darmkanker verlaagd kan worden door minder rood vlees en geen bewerkt vlees te eten, geen of minder alcohol te drinken, regelmatig te bewegen en een gezond gewicht te behouden. Het bewijs voor een beschermend effect van veel voedingsvezels is nu overtuigend in plaats van “waarschijnlijk”.
Darmkanker is in Nederland de op 1 na meest voorkomende kankersoort bij vrouwen en staat op nummer drie bij mannen. Volgens statistieken van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) waren er 12.755 nieuwe gevallen van darmkanker in het jaar 2010, een stijging van 38% ten opzichte van het jaar 2000.
Bron: WCRF