Toename colitis door melkvetten
De verhoogde consumptie van verzadigde vetten in het Westen kan de oorzaak zijn van een toename van inflammatoire darmstoornissen. Ook een genetische predispositie, namelijk geen aanmaak van interleukine 10, speelt een rol. Dit blijkt uit een studie van Suzanne Devkota c.s. (universiteit van Chicago) gepubliceerd in Nature. Devkota c.s. laten in een muismodel zien dat vooral geconcentreerde melkvetten de samenstelling van de darmflora nadelig beïnvloeden. De muizen waren zo gemanipuleerd dat ze geen interleukine 10 aanmaakten. Vervolgens bleek 20 procent van de muizen colitis te ontwikkelen bij een dieet met een laag vetgehalte of een dieet met meervoudig onverzadigde vetten. Maar bij blootgestelling aan een dieet met verzadigde melkvetten, kreeg maar liefst 60 procent van de dieren de darmziekte in ernstige vorm. Verder bleek dat een bacterie, de Bilophila wadsworthia, die onder normale omstandigheden zeldzaam is in de darmen, toeneemt bij hoge consumptie van melkvetten. Deze bacterie is in eerdere studies ook in hoge aantallen gevonden bij patiënten met appendicitis en andere inflammatoire darmstoornissen.
Bron: Nature.com
Commentaar van de redactie: Deze interessante studie is uitgevoerd bij muizen en kan daarom niet direct vertaald worden naar de situatie in patiënten. Uit eerder epidemiologisch onderzoek is al gebleken dat de vetinname mogelijk een rol speelt bij het risico tot krijgen van inflammatie darmziekten, maar dat dit effect vrij zwak lijkt. Mogelijk is het effect inderdaad sterker bij subgroepen in de populatie, zoals de studie suggereert.