darmkanker

Verbetering endoscoop maakt darmonderzoek minder pijnlijk

Het inbrengen van flexibele endoscopen voor bijvoorbeeld darmonderzoek, is vaak moeilijk en heel pijnlijk voor de patiënt. Onderzoeker Arjo Loeve promoveerde dinsdag 12 juni op dit onderwerp aan de TU Delft. Hij zocht en vond mogelijke verbeteringen voor dit probleem door flexibele endoscopen anders in te stellen.

Flexibele endoscopen zijn lange, dunne, instrumenten met een camera en licht in het uiteinde, met werkkanalen voor andere flexibele instrumenten. Ze worden gebruikt voor onderzoek en ingrepen in de dikke darm en in de buikholte. Hoewel ze gebruikt worden vanwege de flexibiliteit, is deze eigenschap juist ook de oorzaak van moeilijkheden bij het inbrengen van de endoscoop en tijdens het gebruik. Voorwaarde voor een nieuwe aanpak is een goede methode om de rigiditeit van de buizen in te stellen. Loeve onderzocht drie instelmechanismen, waarvan er twee goede mogelijkheden bleken te bieden. Loeve: ‘Wij gingen op zoek naar verbetering. De beste oplossing blijkt het sturen van de flexibele endoscoopschacht door geleiders waarvan je de rigiditeit (stijfheid) kunt instellen. Het werkt eigenlijk als een trein die zijn eigen rails legt. Het systeem bestaat uit twee buizen die over elkaar heen kunnen schuiven en die afwisselend slap en stijf zijn. De ene buis schuif je een stukje verder en dan maak je die stijf, waarna de andere buis daarin weer een stukje verder kan schuiven. Enzovoorts.’

Een van de mechanismen (Forguide) werkt met een rubber slang die is bedekt met stalen kabeltjes in een roestvrijstalen veer. De rigiditeit is vervolgens in te stellen door de slang te vullen, op te blazen, met water. Daardoor klemmen de kabels zich vast tussen de slang en de veer. Het tweede kansrijke instelmechanisme (PlastoLock) verandert de rigiditeit door het opwarmen en koelen van een buis gemaakt van een bepaald soort plastic. Bij lage temperaturen is dit type plastic hard, bij hoge temperaturen, net boven lichaamstemperatuur, flexibel. Door koud of warm water door de endoscoop te laten stromen, is dus de flexibiliteit van in te stellen. Deze methode kan nog niet worden toegepast, daarvoor is er nog veel werk te verzetten. Loeve:‘In principe is het mogelijk om deze ideeën binnen een jaar of twee werkend op tafel te hebben.’ Maar daarnaast is nauwe samenwerking en overleg met medici en ziekenhuizen nodig om de ontwikkeling van betere flexibele endoscopen verder te brengen. Loeve werkte tijdens het onderzoek onder meer samen met dr. Paul Fockens van het AMC, een autoriteit op het gebied van endoscopie in het spijsverteringskanaal.

 

Bron: TU Delft, juni 2012, promotie Arjo Loeve: “Shaft-guidance for flexible endoscopes”