Recept
Een verfrissende soep die in een handomdraai klaar is en bovendien gezond. Doperwten vallen onder de familie peulvruchten. Groene peulvruchten bevatten in tegenstelling tot andere peulvruchten vitamine C en worden daarom als groente gebruikt.
Ingrediënten (6 personen):
– 1 eierdooier
– ½ eetlepel maizena of tarwebloem
– 400 gram Griekse yoghurt
– 750 ml kippenbouillon of groentebouillon
– 50 gram boter
– 1 eetlepel olijfolie
– 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
– 3 eetlepels grofgehakte verse munt
– 750 gram doperwtjes, vers of diepvries (petit pois zijn het malst)
– zeezout en zwarte peper
Garnering:
– 100 gram Griekse yoghurt, gemengd met ½ uitgeperst teentje knoflook
– extra vergine olijfolie
Bereiding:
- Meng in een grote kom de eierdooier met de maizena tot een glad papje. Klop er eerst de yoghurt door en dan de helft van de bouillon en zet het apart. (Het meel en de dooier stabiliseren de yoghurt zodat deze bij verhitting niet zal schiften.)
- Verwarm in een soeppan op laag vuur de boter en de olijfolie tot de boter schuimt. Roer de knoflook erdoor met de helft van de munt en bak de knoflook goudgeel.
- Doe de doperwtjes erbij en verwarm ze onder af en toe roeren 5 minuten en schenk de resterende bouillon er bij. Breng alles tegen de kook aan en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken tot de doperwtjes gaar zijn.
- Pureer de doperwten met een staafmixer, blender of een foodprocessor zo glad mogelijk.
- Doe de puree terug in de pan en roer het yoghurtmengsel erdoor. Zet de pan terug op het vuur en voeg zout en peper naar smaak toe. De soep mag niet koken, maar moet voor er bellen worden gevormd van het vuur afgehaald worden.
- Roer de resterende munt erdoor, controleer de smaak, roer er wat knoflookyoghurt door en sprenkel er extra vergine olijfolie over.
Bron: Kookboek ‘Casa Moro’ van Sam & Sam Clark
Datum en categorie
- 10 jun 2016
- Lunch- en voorgerechten