Recept
voor 6 personen
Nodig
Voor de bodem:
- 90 g havervlokken
- 60 g boekweitmeel
- 1/4 tl zeezout
- zeer koude lactosevrije boter
- 2 el ahornsiroop
- 60 ml ijswater
Voor de vulling:
- 125 g frambozen
- 125 g blauwe bessen
- 2 el rijstmeel
- 2 el ahornsiroop
- 1 tl puur vanille-extract
- de geraspte schil van 1 citroen
- 1 tl verse rozemarijnblaadjes of 1/2 tl gedroogde
De keukenmachine doet hier al het werk, dus je hoeft alleen nog de leuke dingen te doen: het deeg uitrollen en de vulling toevoegen. Gebruik voor de vulling fruit van het seizoen (blz. 41) en experimenteer voor heerlijke smaakcombinaties met verschil-lende kruiden en specerijen. Zoet, aromatisch en ietwat pittig basilicum is heerlijk met aardbeien. Als je wilt uitpakken met een groots dessert, kun je de ingrediënten voor het deeg en de vulling verdubbelen.
Doen
Doe de havervlokken in de kom van een keukenmachine en gebruik de pulsestand om ze fijn te malen – het moet op meel lijken. Voeg het boekweitmeel en het zeezout toe en meng ze kort. Hak de boter in stukjes en voeg ze een voor een toe terwijl je de pulsestand gebruikt tot het mengsel op zand lijkt. Voeg de ahornsiroop toe, meng kort en druppel dan het water er met 1 eetlepel tegelijk bij tot het deeg zich begint te binden (misschien heb je niet al het water nodig, dus heb geduld en gebruik niet te veel in één keer). Keer het mengsel op een stuk huishoudfolie en kneed het tot je er net een bal van kunt vormen. Vorm er een ruwe, dikke cirkel van, wikkel die in de folie en leg hem voor ten minste 30 minuten in de koelkast.
Maak de vulling. Doe het fruit met het rijstmeel, de ahornsiroop, de vanille, de citroenrasp en de rozemarijn in een kom. Schep alles losjes om en zet het apart.
Verwarm de oven voor op 180 °C en zet een bakplaat klaar.
Haal het deeg uit de koelkast, verwijder de folie en leg het deeg op een groot stuk bakpapier. Rol het uit tot een dikte van ongeveer 3 mm (probeer het zo rond mogelijk te houden – je kunt een mes gebruiken, maar ik houd van rommelige randen). Verdeel het fruit over het deeg, maar laat de randen vrij. Vouw de deegranden over het fruit heen. Leg de galette op het bakpapier op de bakplaat en schuif die in de oven. Bak hem 30-35 minuten, tot de korst goudbruin en knapperig is en het fruit borrelt. Laat de galette voor het aansnijden een beetje afkoelen.
Datum en categorie
- 26 nov 2017
- Nagerechten