Recept
Het aspergeseizoen is weer begonnen! Dus vandaar een heerlijke aspergesoep van Hollandse bodem. Asperges zijn een zeer goede bron van voedingsstoffen: vitamine K, foliumzuur, antioxidanten en mineralen waaronder chroom. Chroom zorgt ervoor dat insuline glucose naar de lichaamscellen transporteert en daardoor voor regulering van het bloedsuikergehalte zorgt. Foliumzuur zou bekend staan om het tegengaan van cognitieve verslechtering. Een unieke stof in asperges is het aminozuur asparagine. Asparagine zorgt voor een toegenomen urineproductie wat zorgt dat vocht, zouten en afvalstoffen sneller worden uitgescheiden.
Ingrediënten (4 personen):
– 1 liter groentenbouillon
– 5 flinke witte asperges
– 50 gram boter
– 50 gram bloem
– 100 ml kookroom light
– 1 eierdooier
– Peper en zout
Bereiding:
– Schil de asperges, verwijder de houterige uiteinden en snijd ze in stukjes.
– Maak een roux: laat de boter smelten, voeg de bloem toe en laat het mengsel 1 á 2 minuten pruttelen terwijl je met een garde roert.
– Giet al kloppend de bouillon erbij.
– Breng het geheel aan de kook en voeg de aspergestukjes toe en laat deze gaar worden, voeg de aspergekopjes als laatst toe.
– Roer in een bakje de eierdooier en de room los.
– Zet de pan van het vuur en voeg eerst wat hete soep bij de room en schenk vervolgens het mengsel bij de rest van de soep.
Optie: voeg een scheutje wijn toe
Datum en categorie
- 10 jun 2016
- Lunch- en voorgerechten