Recept
In het Midden-Oosten wordt dit gerecht vaak als ontbijt gegeten, maar het kan ook uitstekend als avondeten. Shakshuka is een feestelijke paprika-stoofpot die je in een handomdraai maakt. Paprika’s zien er niet alleen heel mooi uit, maar bovendien ook nog gezond. Paprika’s bevatten grote hoeveelheden voedingsstoffen, waaronder vitamine A en E. De combinatie van al die gezonde vitamines en mineralen maakt dat paprika’s immuunsysteem stimuleren, beschadiging van cellen voorkomt en kans op ontstekingen verlagen.
Ingrediënten (4 personen):
– ½ theelepel komijnzaad
– 1¾ dl milde olijfolie
– 2 rode en 2 gele paprika’s in repen
– 2 grote uiten, in plakken
– 4 eetlepels ruwe rietsuiker
– 2 laurierblaadjes
– blaadjes van 6 takjes tijm, fijngehakt
– 2 eetlepels fijngesneden peterselie
– 2 eetlepels fijngesneden koriander (plus extra om te garneren)
– 6 rijpe tomaten grof gehakt, of 1 a 2 blikken tomaten
– ½ theelepel saffraandraadjes (optioneel)
– snuf cayennepeper
– 2½ dl water
– 8 scharreleieren
– 150 gram feta, verkruimeld
– zout en zwarte peper
Bereiding:
- Rooster het komijnzaad in een grote koekenpan 2 minuten op hoog vuur. Voeg de uien toe en bak deze zo’n 5 minuten mee. Voeg vervolgens de paprika, suiker en kruiden toe en bak alles 5-10 minuten op hoog vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn.
- Voeg de tomaten, saffraan, cayennepeper en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat de groenten 15 minuten pruttelen. Voeg tussendoor steeds water toe zodat het mengsel de consistentie heeft van een pastasaus. Proef en breng op smaak met peper en zout. Het moet krachtig en licht pittig smaken. (u kunt dit deel ruim van tevoren maken).
- Haal de laurier uit de groenten en verdeel het mengsel over diepe koekenpannetjes die groot genoeg zijn voor royale eenpersoonsporties. Zet ze op half hoog vuur om ze op te warmen, maak in elk pannetje twee holtes en vul ze met een ei. Bestrooi ze met zout en zet een deksel op de pannetjes. Laat ze 10-12 minuten op heel laag vuur staan tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi het gerecht met koriander en de verkruimelde feta. Dien het gerecht direct op.
Heerlijk met een frisse groene salade en brood
Datum en categorie
- 10 jun 2016
- Hoofdgerechten