Voedingsrichtlijnen bij ziekte van Crohn
De Britse Vereniging van Diëtisten heeft voedingsrichtlijnen opgesteld voor de behandeling van de ziekte van Crohn, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de darmen. Een passend dieet zal ondersteunend kunnen werken bij de behandeling van de ziekte.
De onderzoekers hebben een literatuurzoekopdracht gedaan om de rol van voeding te bekijken bij het terugdringen van de ontsteking (remissie), herintroductie van voeding na de ontsteking, onderhouden van de ziekteremissie, voedingsmaatregelen bij strictuurvormingen en het gebruik van prebiotica en probiotica.
Vijftien artikelen vormden de basis van de dieetrichtlijnen. Uit de resultaten bleek dat corticosteroïden (ontstekingsremmers) het meest effectief zijn in het terugdringen van de ontsteking, maar ook enterale voeding speelt een belangrijke rol. Zowel voeding via de mond als sondevoeding kunnen helpen bij het terugdringen van de ontsteking. Verschillende formules zouden hiervoor gebruikt kunnen worden (elementair / semi-elementair / polymere preparaten*). Resultaat kan al bereikt worden tussen de tien dagen en zes weken. Bij herintroductie van voeding kan gebruik worden gemaakt van het LOFFLEX dieet (low-fat fibre limited exclusion). Voeding met veel vezels wordt afgeraden bij het herintroduceren van voeding. De werking van pro- en prebiotica is op dit moment nog onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.
Aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk
Enterale voeding
– Hoewel medicatie het meest werkzaam is in de remissie van de ziekte van Crohn, zou enterale voeding aangeboden kunnen worden als alternatief. (Bewijsgraad C)
Bij gebruik van enterale voeding*
– Elementaire, semi-elementaire en polymere voeding kan worden gebruikt. (Bewijsgraad C)
– Toediening kan oraal of via voedingssonde. (Bewijsgraad C)
– Remissie kan bewerkstelligd worden tussen tien dagen en zes weken. (Bewijsgraad C)
Herintroducering van voeding
– LOFFLEX dieet kan overwogen worden voor de herintroducering van voeding en/of onderhouden van remissie (Bewijsgraad C)
– Vezelrijke voeding wordt afgeraden (Bewijsgraad D)
Bij stenoserende ziekte
– Onvoldoende bewijs voor aanbeveling.
Gebruik van pre- of probiotica
– Onvoldoende bewijs om het gebruik te ondersteunen. (Bewijsgraad B)
*elementaire voeding of astronautenvoeding (aminozuren, glucose, essentiële vetzuren), semi-elementaire voeding (peptiden, oligosacchariden, middellange keten-triglyceriden of MCT’s) en polymere voeding (eiwitten, zetmeelhydrolysaten, lange keten-triglyceriden of LCT’s)
Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten