Welk dieet past bij jou?
Heb je vaak buikpijn, diarree of juist verstopping of last van winderigheid? Grote kans dat het in je darmen niet helemaal gaat zoals het moet gaan. Ga dan niet aan de slag met medicijnen, maar zoek het eerst in de voeding. Een aangepast dieet kan in veel gevallen darmproblemen verhelpen. Maar welke ‘darm-diëten’ zijn er en welk dieet past nu bij jou? Dat is maatwerk!
Kort gezegd zijn er twee soorten diëten bij darmklachten.
Het eerste soort dieet is aanvullend. Je kijkt naar tekorten in je voeding en probeert deze aan te vullen, zodat je darmen beter functioneren. Belangrijkste voedingsstoffen voor je darm zijn vezels en vocht. Vocht zorgt ervoor dat de ontlasting niet indikt en dat de vezels voldoende vocht kunnen opnemen in de darmen. Heb je last van je darmen, kijk dan als eerste of je wel voldoende drinkt. Per dag heb je minstens 2 drinkvocht nodig om je darmen goed te helpen functioneren. Vezels zorgen ervoor dat je darmbeweging wordt gestimuleerd en dat je ontlasting voldoende volume krijgt. De meeste mensen krijgen lang niet de aanbevolen hoeveelheid van 30 gram vezels per dag binnen. Wil je meer vezels eten? Je haalt ze uit groenten, fruit, volkoren granen, noten en peulvruchten. Als je last hebt van je darmen, kun je altijd starten met het aanvullend dieet. Verbetert je darmfunctie als je meer drinkt en vezels eet? Zo ja, ga daar dan mee door! Zo nee, probeer dan het tweede soort dieet.
Het tweede soort dieet bij darmklachten is vermijdend. Soms is het nodig om bepaalde producten of voedingsstoffen uit je voeding weg te laten, omdat ze je darm teveel prikkelen. Bekendste voorbeeld is wel lactose, het suiker dat voorkomt in melkproducten. Ongeveer 10% van de Nederlanders kan dit melksuiker op volwassen leeftijd niet goed verteren en dat leidt tot winderigheid, buikpijn en diarree. Het kan ook voorkomen dat gluten of bepaalde koolhydraten uit de FODMAP groep voor problemen zorgen. Voor het vermijdend dieet geldt: ga niet op eigen houtje experimenteren! Voor je het weet, word je voeding te eenzijdig en daardoor ongezond. Of wijs je de verkeerde boosdoener aan en maak je het jezelf onnodig moeilijk. Volg een vermijdend dieet, zoals een glutenvrij dieet of FODMAP-dieet, daarom altijd onder begeleiding van een diëtist.