Winactie: ‘ Volg je Buik ‘
Maak deze maand kans op ‘ Volg je Buik – de enorme impact van minuscule microben ‘ van Rob Knight. De auteur Rob Knight, professor kindergeneeskunde, computerwetenschapper en tevens directeur van het ‘Microbiome initiative’ aan de Universiteit van Californië, schrijft in Volg je buik op bevlogen wijze over onze microben. We zijn grotendeels niet onszelf omdat er maar liefst zo’n honderd biljoen micro-organismen in ons lichaam leven, aldus Knight aan het begin van het boek.
Maar wat zijn microben? Waar bevinden ze zich in en op ons lichaam en in welke getale? En wat doen ze in ons lichaam? Knight legt dat met behulp van metaforen duidelijk uit, verschaft ons een stuk geschiedenis komt ook met concrete tips (zoals het nemen van een hond als je zwanger bent). Hij geeft ook anekdotes uit zijn eigen gezin, zoals de geboorte van zijn dochter, waarbij de microben een cruciale rol hebben gespeeld bij haar kwetsbare start. Knight uit hiermee zijn bezorgdheid en illustreert ook hoe belangrijk een goede start vroeg in het leven is. Onze microben werken samen met onze spijsvertering en beïnvloeden veel zaken zoals wat je eet, of je er dik van wordt. Ze beïnvloeden zelfs de werking van medicijnen.
Jouw buurman heeft een compleet andere darmflora dan jijzelf. Toch is er grofweg wel een gemene noemer aan microben bij verschillende groepen mensen over de wereld. Graaneters hebben bijvoorbeeld een andere overheersende groep organismen in hun darmen dan vleeseters. Onze genen, wat we eten en hoe we leven, het is allemaal van belang. Daarover schrijft hij: “Soms bepalen je genen welke bacteriën er in je leven; en die bacteriën beïnvloeden op hun beurt je gedrag”.
Bij bepaalde ziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa de relatie tussen darmmicroben en het immuun stelsel veranderd. Men ziet hierbij vaak een overdaad aan bepaalde bacteriën. Bovendien is het metabolisme in de war. Maar, is dat te wijten aan een immuunreactie van het lichaam of aan de microben?
En dan de prangende vraag: wat is een ‘goed’ microbioom? Dat is lastig te bepalen omdat we grote verschillen in het microbioom per persoon en per leeftijdscategorie zien. We kennen volgens Knight nog lang niet alle soorten microben of kunnen we ze nog niet allemaal in een laboratorium kweken. Bovendien kan een ‘slechte’ microbe in een gezond persoon niet zoveel kwaad. Een verzwakt persoon kan echter wel ernstig ziek worden door een overheersend slechte soort, zoals bij Clostridium difficile.
Momenteel wordt er dankzij diverse onderzoeksprojecten zoals het Amerikaanse Human Microbiome Project al veel over DNA (onthoud de term ‘Next generation DNA sequencing’) en microben in kaart gebracht maar de nog onbekende samenhangen tussen onze microben en allerlei aandoeningen zoals vetzucht, depressie en autisme moeten nog worden gevonden. De auteur hoopt dat we het microbioom in de toekomst beter begrijpen en we, door beïnvloeding ervan, kunnen genezen. In tussentijd zullen we goed moeten zorgen voor ons microbioom, dat door Knight met een gazon wordt vergeleken. Prebiotica is de mest en als het gras opnieuw moet worden ingezaaid, bijvoorbeeld na antibiotica, dan nemen we probiotica! Kortom, een reuze interessant boek om je darmen beter te leren kennen!
Wij mogen twee exemplaren van dit boek weggeven. Wilt u kans maken op dit boek? Reageer dan vóór 5 oktober 2018 op info@darmgezondheid.nl met uw motivatie en adres-gegevens.
Benieuwd naar andere interessante boeken? Kijk in onze bibliotheek >