Zó werkt verzadiging
Zó werkt verzadiging
– Karine Hoenderdos, diëtiste –
Sommige dingen lijken zo simpel, dat je er gewoon niet bij stil staat. Zoals het feit dat je na het eten een vol gevoel in je buik hebt. Je bent verzadigd.
Simpel toch? Nou nee…
Als je eet, is dat een teken voor je lichaam om tal van processen in gang te zetten. Neem alleen al de beroemde Pavlov-reactie. Deze Russische wetenschapper ontdekte dat als je een hond voert na het klinken van een bel, het dier uiteindelijk al gaat kwijlen als hij die bel alleen hoort. Zo gaat het ook met mensen. ‘Het water loopt je in de mond’: heel nuttig, want zo bereid je je voor op de spijsvertering!
En dan het eten zelf. Je kauwt, je slikt, het eten passeert de slokdarm en komt in de maag. Je maag zet uit en raakt gevuld. Daarna geeft het beetje voor beetje de voedselbrij af aan de dunne darm, zodat het voedsel verteerd kan worden. Maar dan ben jij allang gestopt met eten, omdat je verzadigd bent.
Komt dat verzadigde gevoel omdat de maag uitzet? Ja. Door de uitzetting van de maagwand worden signalen gestuurd naar de hersenen, zodat die weten dat er voedsel in de maag zit. Maar dat is slechts een van de factoren. Er worden ook tal van hormonen afgegeven in de darmen, die via de bloedbaan in de hersenen terecht komen. De hersenen krijgen daardoor het seintje ‘verzadigd’ en de eetlust neemt af. Dat is niet een kwestie van seconden. Gemiddeld duurt het twintig minuten voordat de hersenen het seintje ‘verzadigd’ kunnen afgeven.
Ook het soort voedsel speelt een rol. Voedsel waar je spijsverteringsstelsel hard voor moet werken, zoals eiwitten en vezelrijke producten, geven de meeste verzadiging. Vet ‘glijdt’ veel gemakkelijker naar binnen en geeft minder snel verzadiging (maar levert wel veel calorieën!). En het is helemaal oppassen met vloeibare calorieën. Bij zoete en bij alcoholische dranken heeft het lichaam het eigenlijk niet door dat er veel calorieën binnenkomen. Je raakt niet verzadigd en kunt best nog een hamburger of friet eten. Voor je het weet, heb je veel teveel calorieën binnengekregen.
Verzadiging is dus een ingenieus proces tussen hersenen en darmen, een proces dat enige tijd in beslag neemt. Het is goed om je daarvan bewust van te zijn. In deze maatschappij is het immers heel gemakkelijk om te veel te eten of te veel te drinken en om de gevoelens van verzadiging te negeren.
Maak je verzadiging optimaal en stimuleer je spijsvertering, door rustig eten en goed kauwen. Pauzeer regelmatig en ‘luister’ naar je buik. Kies voor eiwitten en vezelrijke producten en vermijd de vloeibare calorieën. Zo simpel kan het zijn.